Apr 13, 2014

Närproducerad helgmiddag

I helgen har jag försökt äta upp lite av alla fina köttbitar (och fiskfileer) som jag har i frysen. Det gäller att försöka äta upp det som jag hamstrat på mig i höstas. Köttet har jag köpte via direkthandel med bonden, REKO. Ekologiskt, närproducerat svinkött från Skogsjö gård. Slumpmässigt fiskade jag fram ett halvt paket sidfläsk från min frys denna gång. Sen följde ett frenetiskt googlande efter recept.


Ekologiskt sidfläsk med gröna bönor, lök, äpple och palsternacka.

Jag skårade svålen till ett rutmönster, gned in svålen timjan, vitlök och salt och satte in köttbiten med svålen neråt i en smord glasform i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Sen vände jag på köttbiten, höjde temeperaturen till 225 grader och satt in köttbiten i ytterligare 25-30 minuter. Samtidigt satte jag med ett tärnat äpple och tre små gula lökar samt lite (fryst) palsternacka i formen. Cirka 10 minuter före köttbiten var klar tillsatte jag även gröna bönor som jag tidigare tagit upp från frysen.


Det blir inte så mycket kött att äta på en bit sidfläsk, men köttet är i alla fall smakrikt och saftigt.

Frysta lingon som tidnar.
I frysen fanns även lingon som plockats i höst som jag tidnade en stund och sedan mosade ihop till en sorts rårörda lingon, men utan socker. Fräscht och gott! Lingon innehåller antioxidanter, många B-vitaminer, A-vitamin, lite C-vitamin och E-vitamin.

Raggmunk av ekologisk, närproducerad potatis som jag köpt via REKO.
Potatisen rev jag på ett rivjärn, kramade ur extra vätska, blandade i 1-2 ägg och en matsked vetemjöl samt lite salt och peppar enligt smak. Jag lät det stå och dra en stund och stekte sedan tunna plättar i smör. Det heter visst raggmunk. Hihi. Sött namn. Och så gott!

2 comments:

Linda i Berlin said...

Frysrensningar är bäst :) Jag tror att det blir raggmunkar med lingon här idag. Jäklar vad gott det ser ut.

Maggie said...

Linda: riktigt god husmanskost blev det! Lingonen var så mumsiga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...