Hur man gör egen nyponolja

Nypon är en riktig hälsobomb som innehåller massor med C-vitamin, antioxidanter, karoten (som i kroppen omvandlas till A-vitamin och kallas därför provitamin) och mineralen som kalcium, järn, kalium och magnesium.

Av nypon kan man göra olja som lär vara bra mot rynkor, bristningar i huden, ärrbildning och som gör pigmenteringen blir jämnare. Mest är jag intresserad av det där med att den motverkar rynkor. Heh. Nåja, nog intresserar allt som man kan göra av naturprodukter.


För att göra egen nyponolja behöver du:

1 dl torkade nypon (med frön)
3 dl olja (gärna en nötolja som är bra för huden såsom mandelolja, sesamolja eller liknande)

Så här gör du: sätt de torkade nyponen i en glasburk och häll på oljan. Jag hade extra nyponfrön så jag fyllde i "tomrummet" mellan nyponen med frön för att göra oljan extra rik på nyponfruktens och -frönas goda egenskaper. Lägg burken med nyponolja på ett ställe med låg värme i minst fyra timmar, men gärna längre. Man kan t.ex. sätta burken (med lock för att hindra att dammpartiklar kommer i burken) vid ett batteri, i ett soligt fönster eller i torkugnen (utan lock för avdunstningens skull) på max 45 grader. Rör om i burken med några timmars mellanrum. Man kan även sakta värma upp den i ett vattenbad. Sila oljan så att alla frö- och nyponbitar silas bort.


 
Sesamolja innehåller E-vitamin och är en naturlig "solkräm" och den återfuktar huden, har en detoxifierande effekt på huden, motverkar rynkor, hjälper att reparera hudceller, ökar blodcirkulationen och den minskar antibakteriella infektioner.

Så här använder du oljan: efter en varm dusch eller ett bad smörj in huden med nyponoljan (sesambaserad) och låt verka i 10 minuter. Oljan återfukter huden eftersom sesamoljan fångar in fukten så huden kan ta den tillvara. För att avlägsna gifter från huden (som vi dagligen utsätts för via luften, kläder och möbler dagligen) kan du lägga ljummen nyponolja (sesam) på huden och låta det verka i cirka 15 minuter och sedan tvätta bort oljan med varmt vatten (utan tvål för bästa resultat).

Kommentarer

Philea sa…
Vilket härligt och enkelt recept! Tack för tipset. Jag hoppas du blir glad att höra att jag tyckte att det är så bra att jag har länkat till det i min artikel om naturlig skönhetsvård på:
http://huskurer.esy.es/skonhetsvard/sommarsnygg-aret-om/ ‎

Tack
Philea
Åh vad kul att du gillade och länkade! Förresten, så intressant sida du har! Tror bestämt den åker in på länklistan. Ha det gott Philea!
Ekologisk hudvård ,använder traditionell grekisk visdom och blandar det bästa av vad naturen.shop.adoniaorganics.se