Apr 18, 2014

Att försöka påverka frihandelsavtalet - för demokratins skull

Efter den massiva kritiken som EU-kommisionen fått efter deras hemlighetsfulla förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan EU och USA har kommissionen öppnat upp en del (knappast allt) av materialet för allmänhetens kommentarer.

Gå in på EU-kommisionens sida HÄR och ge dina tankar angående förslaget. Även om du inte orkar kommentera allt, så fyll i alla fall i de delar som är mest relevanta för dig. Man har "bara" 90 minuter på sig att fylla i alla fält, så det kan löna sig att fundera och formulera en del tankar på förhand. Frågeformuläret är aktivt i tre månader framåt och hittills har cirka 255 svar kommit in sedan frågeformuläret öppnades 26.3.

HÄR är frågeformuläret på svenska.
HÄR kan du välja mellan andra språk och även se hur många svar som kommit in.

Sen kan vi ju låtsas, i alla fall för en stund, att medborgarnas åsikter faktiskt tas i beaktande i nåt skede. Yes, pretty please?

Det skulle säkert kunna finnas bra saker med TTIP-avtalet också, så allt är kanske inte på tok, men stora delar är tyvärr det: ISDS-processerna, gynnandet av storföretag, försvagandet av miljölagar, företagens lobbyister som får styra processen (företagslobbyisterna har fått träffa EU-kommissionen 119 gånger bakom lykta dörrar medan människorättsliga grupper har fått träffa kommisionen totalt åtta gånger och då under öppna former). Härligt med demokrati, eller hur? Nå, försöka måste man ju.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...