Ännu sämre nyheter

EU-kommissionen publicerade sin årliga jämställdhetsrapport så här passligt inför EU-valet och gick ut med den goda nyheten att jämställdheten förbättras i jämn takt. Dagstidningen Helsingin Sanomat uppmärksammar att EU-kommissionen har en något syrlig humor, för trots att jämställdhetsarbetet summa summarium inom det brokiga EU-området sakta går framåt, så betyder det ändå att det ännu kommer att ta 70 år innan lönerna är på samma nivå för en man och en kvinna, att en ökning av sysselsättningen av kvinnor inom EU till 75% kommer att ta 30 år och att jämn fördelning av platserna i ländernas olika parlament ännu får vänta 20 år till. Man kan ju inte utbrista annat än "Jippii och hurra! Vilka framsteg vi gör!". Ellerhurvardetnuigen?

De som tvivlar och funderar på hur det här verligen kan stämma (ofta med argumentet att man inte kan jämföra päron och äpplen, dvs. olika branscher när det kommer till olika löner) så kan gå in på talaomlöner.fi och se hur män och kvinnor till och med inom samma brasch diskrimineras.

Huj, jag blir så arg så jag kokar! Hur kan rättvisa vara så här svårt? Jaja, jag vet att det är ett jättekomplext problem som involverar både attityder mot kön, attityder mot olika arbete, barnafödande, fördelning av sociala förmåner, pensioner, historiska perspektiv, genustänk (eller bristen därav), företagskulturer, kulturella traditioner ect ect.


Kommentarer