5 frukter du vill byta till eko

Naturskyddsföreningen har publicerat en lista med de fem frukter som du helst vill köpa ekologiska, eftersom just dessa sorter är kraftigt besprutade. Vissa fruktsorter är känsligare mot mögel, andra mot skadeinsekter och en del är inte alls så känsliga alls. Därför finns det mer rester av bekämpningsmedel på vissa än på andra frukter. 

Skalets tjockhet och om du äter skalet eller inte påverkar också varför man bör vara nogrannare med vissa livsmedel än andra. Till exempel har vindruvan ett tunt skal som man vanligtvis äter - det var väl bara de gamla grekerna som fick skalade vindruvor när de låg och pös på sina divaner - samt är den känslig för fuktmögel. Bananens skal äter man ju inte, men däremot gör bekämpningsmedlena stora skador på omgivnigen. En del av gifterna tränger även in i bananfrukten. Användningen av bekämpningsmedel har ökat på grund av en ökad resistens hos svampar och insekter.

Köp alltså ekologiska äppel, päron, citrus, vindruvor och banan om du ska köpa ekologiskt.

Kommentarer

Christina sa…
Tack för tipset! Dina ekoinlägg har nog på nåt vis kommit till mig. Eftersom jag ganska ofta när jag handlar kikar om det finns eko av produkten. :)
Linnéa sa…
Tattis för väldigt praktiska tips. Bananer och kaffe har jag länge redan köpt ekologiska men nu vet jag igen mera.
Glada vappen.
Christina: Åh vad glad jag blir att höra det där! :)

Linnea: Vassegod. Jag har själv också bytt ut ett eller bara några grejer i taget. Det blir för överväldigande om man plötsligt ska köpa ALLT ekologiskt.