Mar 9, 2014

Vem köper rosor?

Ni har säkert redan till lust och leda läst om kvinnor som gormar över att de inte fått blommor igår och om kvinnor som gormar över att de fick blommor igår och hunnit tänka "Åh vad skönt att den där kvinnodagen äntligen är till ända". Meeen, wait for it, ännu några tankar om det här.

För det första. Underbart att det blivit en sådan diskussion om rosor, choklad och gratulationer! Jag tycker att man iår verkligen har ifrågasatt de rosa reklamerna och verkligen försökt flytta tillbaka fokus till det som kvinnodagen egentligen handlar om. För det är ingen andra alla hjärtans dag. Diskussionen har gått hetar än tidigare år, tycker jag.

Till exempel skriver Charlotte knivskarpt om män som rättar oss om kvinnodagens budskap, efter att ha blivit intervjuad av YLE om att kvinnodagen är mer än blommor och choklad. Ida Henriksson skriver om att hon är trött på män som flyttar fokus i diskussioner om problem som drabbar kvinnor. (Det komiska är ju att många kommentarer exemplifierar precis det som hon skriver om.) Lady Dahmer sätter sätter tummen på hur kontroversiellt jämställdhet ännu är "Feminister är mer föraktade än våldet de motarbetar och män blir ofta mer upprörda över att bli ihopgrupperade än över att kvinnor våldtas och mördas."

För det andra. Blommor, choklad och en kram på kvinnordagen är säkert uppriktigt välmenande och hen har förmodlingen inga förminskande avsikter alls. Men det är, som Peppe skriver, inte speciellt genomtänkt. Som en klok kvinna jag känner skrev på Facebook: 
"Kvinnodagen handlar väl inte om att behöva ha en man som köper blommor åt en? Jag blir lika uppgiven och rent ut sagt förbannad varje år. Jag köpte tulpaner åt mig själv i torsdags, för att jag kan. För att jag har möjlighet att förtjäna egna pengar som jag kan göra vad jag vill med, trots att jag är kvinna. Det finns många kvinnor i världen som inte har denna frihet, möjlighet, rättighet. Du som gnäller på din man för att han inte kom hem med blommor i dag, sluta vara så egoistisk och tänk efter lite."

2 comments:

Linda i Berlin said...

Jag fick inga blommor heller. Jag skulle heller inte bli gladare av några blommor. Jag tycker inte att det är det som kvinnodagen handlar om.

Jag läste en blogg en gång om en kvinna som aldrig fick blommor av sin man så hon hade köpt en vas som hon ställt tom på köksbordet. "Det borde få honom att inse" tyckte hon. Vad sorgligt att det ska vara det enda som betyder nåt.

Maggie said...

Sorgligt med vasen. Den visar ju också på en stor brist på kommunikation. Iofs, uppskattning i vardagen är säkert nåt som de flesta av oss kan bli bättre på, men att inbilla sig att rosor och kvinnodagen hör ihop är nog att förminska det som kvinnodagen står för.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...