Mar 20, 2014

Val av vegetarian


Ursäkta att det bara är på finska, men jag förklarar innebörden i bloggtexten.
Idag när anmälde jag mig till ett jobbrelaterat seminarium skulle jag fylla i eventuella specialdieter. Givetvis fanns ju de i Norden vanliga alternativen som laktosfritt och glutenfritt.

Men, inte bara det! Man har specifikt gått in på skillnaden mellan laktosfritt och allergi mot mjölkprotein samt skillnad mellan glutenfritt (som tydligen kan innehålla råvaror där gluten manipulerats bort) och helt naturligt glutenfritt (eh, jag vet inte termen på svenska, men sånt som aldrig innehåller gluten).
  
Men det slutar inte där! Vidare har man gjort skillnad på semi-vegetarianer, lakto-ovo-vegetarianer, lakto-vegetarianer och veganer. Oftast brukar det bara finnas en ruta för ett odefinierat "vegetarisk diet", vilket ju helt tydligen kan betyda många olika saker.

Och ännu en sak! Om man är lite osäker på vad man egentligen är och till vilken kategori man hör så finns det också en beskrivande förklaring efter varje term, till och med ett förtydligande att honung inte hör till vegandieten. Så hjälpsamt. Ingen ironi, faktiskt. Något övertydligt kanske, men synnerligen ett tecken på att vi lever i ett matmedvetet samhälle.

Jag kryssade förresten i alternativet semi-vegetarian /inget rött kött, för att understöda en mer rött-kött-fri vardag, även om jag nog de facto äter rött kött nu som då.

7 comments:

Sabine-Välbefinnaren said...

Varför kan veganer inte äta honung?? Det är väl bara ett "arbete" som gjorts av bin? =)

Linnéa said...

Det var det värsta :) de vill verkligen tjäna er och vad är väl bättre än det. Bra service är alltid bra service och nu lärde jag mig också hur många olika sorters vegetarianer det finns.
Hoppas maten smakade bra.

Maggie said...

Sabine: veganer äter visst ingenting från djurriket och honung innehåller ju binas spott (eller kräks egentligen) och så är honungen tillverkad åt andra bin. Är ingen expert på vegandiet, men så här har jag för mig att det är.

Linnea: det är faktiskt farbror staten som vill tjäna oss så här bra. Maten vet jag ännu inget om, det här var bara anmälning.

Maggie said...

Sabine: veganer äter visst ingenting från djurriket och honung innehåller ju binas spott (eller kräks egentligen) och så är honungen tillverkad åt andra bin. Är ingen expert på vegandiet, men så här har jag för mig att det är.

Linnea: det är faktiskt farbror staten som vill tjäna oss så här bra. Maten vet jag ännu inget om, det här var bara anmälning.

Waenthoronien said...

Underbart! Oftast brukar jag få skriva "vegetarian men äter fisk". Om det första alternativet alltid skulle finnas kunde jag bra tänka mig att äta även fågel vid tillfälle.

En anekdot om denna förvirrning: jag skulle på en stor fest med min och många andra körer. I vår kör skiljer vi bara på kött och vege (samt vegan), så jag skrev som jag brukar i större sammanhang att jag vill ha vegetariskt men äter även fisk. De som skickade vidare anmälningen kopierade den texten, vilket betydde att när vi väl var på restaurangen visste ingen vilken rätt jag räknades ha anmält mig för, eftersom det fanns kött/fisk/vege (vilket vi i kören inte visste att det skulle finnas), för ingen visste hur organisatören tolkat min anmälning när de vidarebefodrat dietvalen till restaurangen. (Sen hjälpte det inte heller att servitören var est och vi båda var lika dåliga på finska...)

Och att de skiljer på laktos och mjölkprotein är ju helt fenomenalt!

Linda i Berlin said...

Vad ambitiöst och skitbra gjort av dem. Det har jag aldrig sett förut. Oftast får en förklara vad en äter.

Och när det gäller honungen så är det så att bina använder honungen för att leva av och vi tar den och ger dem en sockerlösning istället. Taskigt. Även om jag faktiskt äter honung.

Maggie said...

Waenthoronien: ojdå, det blev ju verkligen lite råddigt på grund av otilräckliga definitioner av dietval. Hoppas du fick nåt i dig iaf. Och ja! Tänk så livsviktigt det kan vara så somliga att det verkligen är mjölkproteinfritt.

Linda: Jaa sant, en baskig sockerösning får de istället. Men, men, jag äter nog också houng...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...