Mar 18, 2014

Tre veckor av raw food

I tre veckor har jag mest käkat raw food. Några undantag nu och då, men på det stora hela har minst 3/4 måltider (frukost, lunch, middag, mellanmål) varit raw food. Jag har alltså följt ett tre vekors schema från Erica Palmcrantz Aziz raw food bok Ett lättare liv på tre veckor.

Hur kändes det då? För det första och största, så kände jag mig mycket lättare i kroppen än vanligt. Den kändes varken tung, däst eller långsam. Varje gång jag åt så kallad vanlig mat kände jag hur det satt sig i magen på ett mycket tyngre och svårtsmält sätt än raw food. Raw food = lätt kropp.

För det andra, så blev jag piggare. I alla fall de gånger jag gick och lägga mig i tid. Inte så där att jag plötsligt spritter av energi och far runt som en Duracellkanin, men inte heller längre halvdödzombie som en lätt kan bli när vintern aldrig tycks ta slut.

För det tredje (och oviktigaste), så lyckades jag hålla bort de några kilon som jag tappade under fastan som jag gjorde i februari. Vanligtvis går man upp det mesta som man gått ner under en så kort fasta, men i och med min ändrade livsstil så har även viktuppgången hållts borta. Och jag vet, jag vet, man ska inte fokusera på vikt, varken vid fasta, raw food-livsstil eller någon annan gång. Men det var positivt att se att kroppen reagerar på en ändrad livsstil. Och så är mina jeans lite tajta i midjan.

För det fjärde, så har jag lärt mig en hel del nya recept - somliga bra och urgoda, andra mindre bra - så nu jag har fler recept att variera mellan. Dessutom har jag hittat några riktiga frukostfavoriter: olika sorters gröt med antingen selleri eller fänkål samt päron, äpple eller bär. Superbra! För man tröttar ju på att alltid äta bärsmoothies till frukost.

Salladsluncherna kan man också variera näst intill oändlighet, även enligt säsong. Sallad är mer än bara isbergssallad, gurka och tomat. Jag har använt vitkål, kinakål, bladselleri, fänkål, surkål, morot, squash, palsternacka, granatäppel, kiwi, fröbladningar, olivolja, balsamico, örtsalt, senap. Inte allt på en gång förstås, men ni fattar.


Recepten i boken var så många och de flesta grejer blev till minst två måltider, så jag hann ingalunda pröva på alla recept. Dessutom missade jag ju alltid några rätter när jag åt vanlig mat. Speciellt mellanmålen lämnade bort, eftersom jag inte orkade ställa till med så mycket "bakande" när jag lika bra kunde äta en frukt och så var rätterna ibland sådana som inte skulle transportera sig så bra till jobbet. Med andra ord borde jag ha gjort dem på plats, vilket ju inte funkar, om man inte jobbar i ett kök.

Nu tänker jag fortsätta äta mycket raw food. Jag följer inte schemat, men ska inspireras av det.

4 comments:

Sabine-Välbefinnaren said...

Spännande att prova något nytt. Jag är en person som behöver protein dels för att stabilisera blodsockret men också för proteinet som uppbyggnads skull... (och så gillar jag kött). Så rawfood hade inte passat mig... fast... de finns ju i och för sig carpaccio som är en favorit dessutom kan man ju vara del-rawfoodare! Just nu detoxar jag och jag saknar kött och fett.... så det kan bero på det också. Är detta en prova-på-period eller har du byt helt under en längre tid och nu börjat med det mer? Ha det gott och lycka till. Kram

Maggie said...

Det här var bara en tillfälligt intensiv raw food period, kanske nån skulle kalla det för detox. Jag tror nog aldrig jag vill köra 100% i långa tider, men som rensning o energikick funkar det bra. Dessutom tycker jag det är både skönt och nyttigt att ibland påminnas om hur mycket maten inverkar på vår kropp, hur den känns och hur den ser ut. Min hy hade nämligen en fin klarhet i sig nu. Heh, kött är så gott, men utan ost skulle jag inte palla.

Linda i Berlin said...

Vad roligt. Det känner jag också av fast jag inte äter helt raw. Jag känner mig lättare, piggare och så har jag gått ner ett par kilon.

Till Sabine: Att det inte finns protein i raw food är ju inte riktigt sant. Nötter och fröer till exempel.

Maggie said...

Linda: visst är det häftigt när en märker att kroppen reagerar på det man sätter i sig. Du har så rätt med proteinet, det finns bra alternativ till kött (inte bara soja).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...