Feb 12, 2014

Fasta och hitta katten


Juicefastepaket och en hitta-katten-komposition.
Kröhömm, jag nästan skäms lite av att berätta vad jag börjat med nu. Det känns som om jag hittar på än det ena och än det andra konstiga sättet att mixtra med dieten.* Senast var det ju sockerfasta i januari. Mer om det senare i ett skilt inlägg. Nu när fastlagstisdagen närmar sig kom jag på att det börjar bli dags för den årliga vårfastan. Tidigare år har jag kört freestyle med  egenkomponerade juicefastan (våren 2012 och hösten 2012) eller raw food-fasta (våren 2013).

Iår köpte jag ett färdigt fastepaket från hälsokostaffären. Paketet innehåller bland annat ekologiska juicer som smakar riktigt okej och några sisådär, grönsaksbuljong (gott!), ärtkocksextrakt (bläh), mjölksyrejästvasselkoncentrat (blargh, men tolererbart), örtte och påse för tarmrening/ vattenlavemang. Hrm, vattenlavemang var en ny och tja, intressant men inte så obehaglig, upplevelse. Jag är dessvärre alldeles för pryd att snacka mer om det. Men det är inte Morotslivs Ila!

Idag var första fastedagen och det har gått okej. Jag har planer på att köra en fem dagars juicefasta, men skulle gärna förlänga den lite grann om jag inte skulle ha inbokat en lunch med Ann Fernholm och SFO-styrelsen på tisdagen på Raawka. Visserligen raw food, men det skulle ändå innebära att bryta fastan. Det är skönt att ha ett färdigt fasteschema och färdiga ingredienser så man inte behöver planera eller fundera desto mera. Tyvärr är ett färdigt paket svindyrt (75€), men man får väl tänka att man annars skulle ha handlat mat för, eh, ungefär samma summa på en vecka. Känns i alla fall som en enkelt lösning, för jag skulle inte ha ork att börja juica grejer själv nu.

Jag hann nog fundera idag både en eller tre gånger hur smart det här nu verkligen är och tänk så gott det skulle vara med nåt salt/sött/tuggbart. Eftersom det kändes ganska motigt förra gången som jag juicefastade, så är väl min attityd också att det kommer att bli lite motigt även denna gång. Men vi får se. Därför är målet fem dagar och så ser jag sen hur det känns.

Förresten, hittar ni katten på bilden?

* Förvisso åt jag så att säga "normal" kost under hela hösten/vintern, eftersom det inte fanns energi att vara kreativ och inspirerad till mer än jag måste.

5 comments:

Linnéa said...

Heippa,
vad duktig du är som fastar. Det kommer förresten Moulin Rouge på AVA-kanal. :)

Maggie said...

Åh, äsch jag missade det :( Men tacka att du tipsade iaf.

Linda i Berlin said...

Vad roligt med fasta. Jag undrar hur det skulle vara att fasta i fem dagar. Jag måste nog testa det någon gång här framöver.

Dyrt, men som du skriver så handlar en ju mat för kanske samma pengar så det går ju på ett ut.

Du har inte funderat på att själv komponera ihop ett fastekit med juicer och buljonger och så? Eller blir det kanske ungefär samma kostnad. Isåfall är det ju enklare att köpa ett färdigt kit.

Vi har förresten börjat äta mycket mer råkost och du är en inspiration till det faktiskt :) Jag försöker planera så att vi äter minst en måltid om dagen rå. Hur är det med det förresten om en skulle äta tp 80% rå i en måltid och 20% icke-rå. Tillgodoser jag mig ändå de nyttiga i att äta rå eller går det som förlorat? Vet du det?

Maggie said...

Linda: ja, tidigare har jag själv juicat och förökt balansera basiska grönsaksjuicer med sötare fruktjuicer samt egen buljong (ibland fuskbuljong, ibland riktig). Det är nog mycket billigare, men nu fick jag ju istället ärtkocksextrakt, mjölksyrejästvasselkoncentrat, örtte och tarmreninggrej på "köpet" samt slapp jag en hel del arbete. Vad kul att jag kunnat bidra till lite raw food inspiration! :D Det flesta äter inte 100% raw och jag skulle inte heller rekommender det (jag ser det mer som en detox-kur om man kör 100%). Allt rått som du äter kan du tillgodose, den kokade maten nollar inte det, så det är bara att köra på! Dessutom finns det ju nog kvar nyttiga grejer i den kokade maten också (heh, okej, beroende på vad det är förstås), det är bara mindre mängder vitaminer ect som "överlever". Sen finnns det ju också vissa som är noga med att kombinera olika matsorter på rätt sätt beroende på tiden det tar för kroppen att smälta och processera maten. T.ex. http://www.kristensraw.com/FAQ_what_is_food_combining.php

Linda i Berlin said...

Ok, tack så mycket. Vi har diskuterat det rätt mycket här hemma om hur vi tillgodoser oss den råa maten när vi också äter tillagad mat. Bra att veta. Jag tror inte att helt raw är något för mig, jag gillar varm mat för mycket för att kunna vara utan :)

Tack för länken, jag ska spana in den genast.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...