Jan 10, 2014

Släng en sak om dagen

Jag såg en artikel i dagstidningen Helsingin Sanomat som handlade om att göra sig av med en grej om dagen. Helsingforsaren Maari Fabritius blev inspirerade av dokumentärfilmaren Petri Luukkainen, som för nåt år sedan tröttnade på alla sina grejer och förde bort dem till ett förråd. Han gick och hämta en sak om dagen och på så vis fick han värdera sina grejer mot sina behov.

Att dumpa alla grejer verkade lite för extremt för familjemamman Maari. Hon svängde istället på steken och beslöt sig för att göra sig av med en sak om dagen under ett års tid. När hon handlade nya grejer fick hon fundera en god stund på om det verkligen var en grej som hon kunde stå ut med resten av livet.

Om hon köpte nåt nytt skulle det kompenseras med att nåt annat åkte ut, utöver den dagliga grejen. Det var inte heller så enkelt som att slänga i soporna, utan först funderade hon på om man kunde hitta ett nytt liv åt prylen och om det inte lyckades så skulle den sorteras till rätt återvinningsstation. Hon startade en grupp på Facebook som samlade över 3000 likes, varav en del hängde på utmaningen.

Fantastiskt hur en människas vardagliga handlingar kan skapa sådana ringar på vattnet. Se där, våra små till synes obetydliga handlingar kan visst ha positiva följder.

Jag fundera nu förstås på att göra nåt liknande. Linda i Berlin körde hela förra året en månatlig ut-in lista där hon kollade hur många grejer som hon köpte och hur många som åkte ut ur huset. Lite samma princip som Maari. Imponerande att orka hela året till slut.

6 comments:

Christina said...

Det där låter ju verkligen spännande. Jag har läst en del om olika liknande grejer som folk gjort och är lite sugen på att anta en liknande utmaning. Men det känns som om det kräver en del, både tankearbete och fysiskt arbete och det har jag inte riktigt motivation för i nuläget. :)

ett ritstift i din rumpa said...

har också funderat på att göra något liknande, men känner mig inte riktigt redo ännu...

Livet på Nedergård said...

Jag borde absolut göra det där, alltså slänga en sak om dagen. Eller kanske inte direkt slänga, men ge bort eller någo... Jag är expert på att släpa hem loppisfynd, men aldrig sälja/slänga själv.

Maggie said...

Christina: Förstår vad du menar, det verkar kräva en hel del och jag vet inte heller om jag orkar koncenterar mig just nu på det.

Mikaela: Mm, känns som om inte heller jag har energin till det just nu.

Nedergård: Precis, inte bara i soptunnan, utan försöka hitta ny använding. Åh, kräver eftertanke. Heh, meen loppisfynd är ju så härliga.

Linda i Berlin said...

Nja, slänga en sak om dagen för att bara känns lite som inte min grej. Däremot så har jag tänkt att jag under 2014 ska byta ut saker i mitt hem. Som t ex att byta ut plastsaker mot saker som håller i åratal längre och är i glas, trä eller metall. Men jag ska inte byta ut det om det inte går sönder. Det är lite enklare än att göra in och ut-grejen. Men det var också roligt och tänkvärt. Det enda som var jobbigt egentligen var att komma ihåg vad det var jag hade köpt/slängt under månaden.

Maggie said...

Linda: låter som ett intressant projekt att byta ut grejer. Det är nåt jag lite sådär halvt om halvt hållt på med de senaste åren. Ersatt "vanliga" grejer med mer hållbara/ekologiska.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...