Dec 31, 2013

Årsresumé, del 3/3


September

Månadens handling
Höstsamlingen körde igång på allvar och jag plockade bland annat rödklöver, maskrosblad, nässelfrön och nypon som jag sedan sålde på marknaden Älvtorget. Det var första gången jag deltog som försäljare och vilken succé det var. De torkade grejerna gick åt och nya kontaker knöts. Jag deltog även i ett gårdsloppis i Smedsby, men där gick de torkade grejerna bättre åt än kläderna.

Månadens mat
Den underbara och fräscha spenatsoppan i raw food tappning är en favorit som jag alltid återkommer till.

Månadens träff
Den svårbokade bloggträffen på 1r+k med en drös härliga bloggare (+några icke-bloggare).

Månadens vackra
Skogsvandringen i Vörå gammelskogar var så vacker trots smådåligt väder.

Månadens vrål
Suckade och stönade över löneskillnaderna mellan könen som fortfarande tillåts och ansåg att vi borde snacka mera om löner. Alla verkar vara överens om att det är prestationen som ska avgöra vilken lön man får. Så jag kan inte tro att män konsekvent presterar bättre i alla branscher och därför har i medeltal högre lön än kvinnor oavsett branschen.Oktober

Månadens handling
Största händelsen i oktober var väl  nog den andra marschen mot Monsanto. Även denna gång fanns jag bakom kulisserna och drog i trådarna, men jag hade även fyra engagerade och duktiga medarrangörer som fick ställa sig i rampljuset denna gång. Marschen lockade inte lika mycket uppmärksamhet och folk som första gången, men det var ändå värt att ordna det och jag är beredd att stå upp för en rättvis och renare matproduktion igen om det så krävs.

Förövrigt var oktober årets mest fartfyllda och sociala månad år 2013. Jag hade så sinnessjukt roligt tillsammans med både äldre och nyare bekantskaper och hittade på en hel del ljuva hyss. Arbetet var utmanande på ett bra sätt och jag ordnade en guidning och föreläsningskväll på de båda inhemska språken. Jag var upprymd och hade bra flyt mest hela tiden, men i slutet av månaden kraschade jag. Den vackra hösten försvann och jag grubblade över var jag borde bo, så jag sökte ro där vet jag jag finner den, vid havet.

Månadens vackra
Meditation ute i naturen när hösten var som vackrast. Fridfullt så det förslår.

Månadens avslöjande
Jag berättade på bloggen om att jag och min långsvariga sambo separerat. Ni gav mig underbar respons och många fina och kloka ord.

Månadens mat
Mörkrostat och ekologiskt kaffe var min guldkant i livet. Jag gjorde även världens godaste raw food sushiris, testade på urgod knäckebrädspizza som blev en snabbmats favorit (som jag inbillar mig att är litelite hälsosammare än vanlig pizza) och så gjorde jag nyponmjöl med mycket möda och besvär.

Månadens träning
Jag fick ett skräddarsytt träningsprogram på två månader av kompis. Jag körde ivrigt igång och höll på ganska många veckor innan jag blev lite krasslig och sedan totalglömde bort hela grejen bland all jobbstress.

Månadens nyhet
Jag skaffade äääntligen Instagram och sålde på (vanligt) loppis för första gången, och som på grund av det magra resultatet även kändes som sista gången, i mitt liv.

Månadens ekogärning
Jag försökte leva i en köttfri-oktober, men tog det hela med ro eftersom jag annars också äter rätt så lite kött.November

Månadens handling
Jag saknade tålamod och kände mig frustrerad över att jag inte verkade komma nån vart. Universum berättade på alla möjliga olika sätt att tiden inte ännu var rätt, men jag hade svårt att vilja lyssna. I slutet av november började jag äntligen finna ro i att vänta och framför allt släppa taget och bara lita på att "tids nog". Julpysselivrigt satte jag igång och tillverkade julgranar av gamla böcker och jag paketerade med vackra, gamla planscher.

Månadens mat
Jag sysselsatte mig med att sätta "grödorna" från naturens skafferi på burk och sålde dem tillsammans med julpysslet på Marthornas julmarknad. Mina sprängticka-glasögon åkte på varje gång jag vandrade i skogen och jag bloggade om hur man känner igen sprängtickan eller chagan. Och så gjorde jag egen enkelt tillverkad nötmjölk.

Månadens AHA-upplevelse
Jag mediterade regelbundet i tre veckors tid under Deepaks ledning och under en session blev mina händer riktigt, riktigt varma. Häftig upplevelse. Och så gick jag på reiki-behandling som kändes som om nåt så att säga frigjordes. Direkt efteråt var förändringen knappt märkbar trots att jag var avsevärt mer avslappnad än tidigare, men någonting löstes sakta upp under dagarna och veckorna som gick. Märkligt.

Månadens ekogärning
Tillverkning av egen deodorant av kokosolja, neemolja, potatismjöl, matsoda och eterisk olja. Och så  färgade jag håret med örtfärger istället för butikens kemikaliebomber.

Månadens träning
En yoga-utmaning som skulle räcka sju dar, men som slutade på fem.

Månadens föreläsning
November var en föreläsningstät månad. Linda Karlström föreläste i Kvevlax om vacciner och gav oss skrämmande siffror, berättelser och uppgifter om statistik, men det en svår och ytterst känslig fråga. Jag gick även på Malenamis och Treiers peppande och inspirerande föreläsningar i Nykarleby och Ila Morotslivs föreläsning i Replot om ekologisk städning. December

Månadens handling
Nu i december har jag bloggat rekordlite. Det beror mest på att arbetstakten har skruvats upp till max och lite till inför årsskiftet. På lediga helger pysslade jag mycket och gjorde bland annat vackra stjärnor av papper. Både lillajulen och julen firades i hemtrakterna och båda gångerna blev skogspromenader ett efterlängtat andrum. Men jag kände mig fortfarande håglös och stillastående - borde jag inte ha kommit mer "framåt" än det här - och jag åkte runt och fotade vackra vintriga vyer i Vallgrund. Exsambon återvände efter månader utomlands och det kändes bra trots allt och lite spänning inför det första återseendet. Kanske jag ändå kommit en bit på vägen trots allt.

Månadens fåniga och lättsamma
Katterna fortsatte att försvinna och hittas igen på de märkligaste platserna, såsom de gjort hela året.

Månadens mat
Smoothies spetsade med ogräs i pulverform och däremellan lite blodröd juice.

Månadens filosofiska svammel
Jag fortsatte att fundera på kärleken och vad vi egentligen förväntar oss av den och hur rimligt det är.


*****

Puuuh, det blev en låååång årsresumé. Kanske lite mer omfattande än vad jag först tänkte göra. Men efter ett så rörigt och händelserikt år som detta kändes det bra att summera och reda ut vad som hänt och vad jag gjort. Få lite ordning och reda liksom. Nu lovar jag att ta det lite lättsammar den närmaste tiden. Nu loggar jag ut för att så småningom börja åka upp tillbaka till Österbotten och fira nyår med vänner i en stor härlig badtunna!

Gott nytt år gott folk!

6 comments:

Linda i Berlin said...

Alltså rödklöversängen! Vilken äng. Underbart vackert och rofyllt det ser ut.

Jag gjorde förresten såna stjärnor som du gjorde. Mina blev röda och zebramönstrade och till en mobil ovanför sambons skrivbord.

Jättekul och superbra skrivet om ditt år. Ditt händelserika år. Jag hoppas att badtunnan var fantastiskt skön och att du kom in i det nya året bra.

Mymlan said...

Vilken bra årsresumé! Du har varit med om mycket intressant :) Jag skrev också en årsresumé variant kortare, i form av en lista, förra veckan.

Maggie said...

Linda: Åh, har du några bilder på dina stjärnor? Kul att gillade resumén :) badtunnan var super!

Mymlan: Trevligt att du gillade :) den blev lite längre än planerat... :P Ja, det var roligt att läsa din årskrönika också.

Linda i Berlin said...

Jag ska se till att ta lite foton på stjärnorna innan de åker ner igen.

Anonymous said...

Linda Karlström är ökänd för sin knasigt korkade antivaccpropaganda. Hon är både okunnig och dum och hon förstår inte det hon läser. Antivaccrörelsen är en helt absurd företeelse. Deras lögner och förvanskade fakta sprids av idioter so Linda Karlström.

Maggie said...

Anonym: hmm, hmm. Inflammerad fråga, helt klart. Jag tycker definitivt att man bättre borde granska vad vaccinen innehåller och frigöra forskningsresultaten från företagen som tjänar på dem. Det finns helt klart fördelar med vaccin, speciellt de som kan ge men för livet/döden, men det finns också en hel del negativa aspekter och de _måste_ vi kunna tala om utan att börja anklaga och slängkäftas om vem som är okunnig, dum eller farlig. Jag skulle uppskatta om du kunde hålla en sakligare ton och avstå från personangrepp.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...