Årsresumé, del 2/3Maj

Månadens handling
Den viktigaste och största handlingen i maj var nog marschen mot Monsanto. Liksom i början av året då jag hade fått nog av att bara prata, kände jag även nu att det är dags att göra någonting åt saken. Det är svårt att korrigera de fel som Monsanto skulle föra med sig. Jag hade ju föreställt mig att mitt bidrag skulle vara några skyltar och min närvaro och röst, men det slutade med att jag organiserade marschen i Vasa. Pirrigt och nervöst, men också en lyckad tillställning med över 100 deltagare.

Månadens milstolpe
Jag fyllde 30 år den första maj och firade tillsammans med vänner och sambon i Södra Finland. Vi visste redan då att det var vår sista valborg och jag var glad över att vi firade den tillsammans och att det ännu till var en av livets milstolpar. Det var svårt att hitta rytmen när sorgen var så stor, men visst kunde vi ändå le och skratta tillsammans. Jag nojade över och att jag trodde att jag borde ha kommit "längre" i livet vid det här laget och arbetade bort min frustration i trädgårdslandet.

Månadens vackra
Jag tog söndags- och soffslöandet till nya höjder. Aaaaah....

Månadens ekogärning
Jag fyndade ursköna plagg på loppis. De har faktiskt blivit mina favoriter! Jag försökte också förlänga livet på mina nuvarande plagg med hjälp av en noppmaskin.

Månadens mat
Björkarna försåg mig med björksav i maj och jag konstaterade att närodlat inte må vara klimatsmartast, men att en inte heller kan stirra sig blind på koldioxidavtryck. Att stödja lokala (eko)producenter, kvaliteten som färska varor har som inte skeppats eller flugits över halva jordklotet och kontakten med de "egna" matproducenterna, vilket ökar förståelsen för vår egen närmiljö, spelar också roll.

Månadens lycka
Jag var euforisk över våren, ljuset och tja, våren. Jag var också tacksam i skriftlig form och fortsatte att skriva upp fina saker i mitt liv i min bok av glädje.

Månadens vrål
Jag kände frustration över att genusmedvetenhet missförstås gång på gång och att det inte verkar gå in i folks skallar att genusmedvetenhet inte handlar om att begränsa färgen rosa och att sudda ut könsidentiteter. Istället handlar det om att ge fler möjligheter och att vara mer tolerant mot både barn och vuxna.


Champagne på en estnisk sandstrand

Juni

Månadens handling
Juni inleddes med en semesterresa till Spanien tillsammans med min sambo och hans familj. Det var en fin och rolig resa som jag är tacksam över att fått dela med så härliga människor! Under ytan, djupt där under, maskerade vi vår sorg över att slutet kom allt närmare och vi försökte istället att njuta fullt ut av den tid vi hade. Ibland lyckades vi bättre, ibland sämre. Överlag var juni inte den bästa av månader och jag grubblade och sörjde. Men allt var ju inte tröstlöst, förutom resan så fiskade vi också och de underbara stilla kvällarna då vi lade näten och tidiga friska morgnarna när vi vittjade dem var fina.

Månadens nyhet
Jag började fundera allt mer på periodisk fasta och övervägde att testa.

Månadens vackra
Ännu en härlig födelsedagsöverraskning som bar iväg till den estniska skärgården tillsammans med två underbara och roliga väninnor. Åh, jag saknar ord för hur glad och rörd jag blev av deras påhitt.

Månadens ekogärning
Deltog i grundandet av Slow Food Ostrobothnia som jobbar för föra fram lokal, ren och rättvis mat.

Månadens lycka
Lyckan av ett eget trädgårdsland. Jag skördade de första grönsakerna, rädisorna, från mitt eget trädgårdsland.

Månadens mat
Mattorget i Vasa serverade saltiga oliver, söta turkish delight, smakfyllda ostar och pinfärskt bröd. För en foodie som jag var det ett rent himmelrike. Dessutom surrade den vanligtvis stillsamma staden för en gångs skull av liv.


Juli

Månadens handling
Testade på periodisk fasta och var till en början skeptisk och konstaterade till slut att det i alla fall inte passar min kropp eller mitt sinne. Min kropp fungerar alldeles för långsamt för att anpassa sig till så korta fasteperioder. En snabbvisit över till Umeå tillsammans med Linn hann jag också med.

Månadens vackra
Lugnet i skärgården. Där tog jag det lugnt, tittade på havet, hörde vågorna och försökte låta hjärnan och hjärtat komma ikapp varann. Jag var, eller min själ kändes tyst, stilla och skör, och jag grubblade över kärleken.

Månadens mat
Ett lass överblivna bananer fick mig att baka en superdupergod banankaka utan mjöl, socker eller smör. Mumsfilibabba! Åh, förlåt, herremintid, skjut mig nu för nyss använda uttryck...

Månadens ekogärning
Istället för att tvätta håret med kemikaliefyllda shampoo eller mer miljövänligt ägg övergick jag till att experimentera med rågmjöl. Och du milde tid så mjukt, lent och rent mitt hår blev!


Raw Life festival på Ängsbacka, Sverige
Augusti

Månadens handling
Största klivet utanför min komfortzon i augusti var onekligen Raw Life Festivalen. Det var en smått magisk upplevelse med öppna, ljuva människor och så mycket nytt, så god och hälsosam mat och världens skönaste stämning. Jag längtar tillbaka! Efter festivalen fortsatte jag i stort sett att leva på raw food månaden till slut och det kändes fantastiskt bra i kroppen. När vardagslunket körde igång var jag tvungen att handla mer loppisgrejer för mina skåp gapade tomma och jag kände mig rätt så ofta som på botten av världen. I slutet av månaden när villa-avslutningen och umgänge med goda, roliga vänner närmade sig och solen ännu stekte huden het så lyfte även humöret. Snart började det kännas som om kanske rörelse och ljud började återvända till min sköra själ.

Månadens nyhet
Jag lunchade på det nyöppnade rawfood- och lunchcaféet Raawka och gillade det verkligen! Och så lärde jag mig helt plötsligt att gilla svamp. Efter Raw Life festivalen suktade jag riktigt efter svamp i ätbar form.

Månadens hjärtat i halsgropen
Katten Turbo sprang dumristigt nog över vägen och blev nästan under en bil och katten Chirano blev biten i framtassen. Båda klarade sig dock utan några bestående skador. Pheeew.

Månadens mat
Superdundergod lasagne i raw food tappning. Aldrig förr har ett lasagnerecept lyckats så bra som detta. Det berodde kanske på att man inte blandat för många olika smaker och istället hållit sig till några få ingredienser och rena smaker.

Månadens äntligen
Jag gjorde min första egna REKO-beställning (jag hade missat alla tidigare avtalsträffar) och beställde hem grönsaker, kött och ägg. Och äntligen började höstsamlarperioden och jag begav mig ut i skogen för att plocka blåbär. Som jag njöt!

Månadens föreläsning
Jag gick på Blondinbella och Karin "Karkki" Lindroos föreläsning på Ritz. Inte så mycket ny information, men tänkvärda grejer och konkreta tips för hur man är sannare mot sig själv (och i Karins fall även snällare mot miljön samtidigt).

Månadens filosofiska svammel
Jag bekymrade mig djupt över hur vi någonsin kommer att få ordning på vår överdrivna konsumtion och funderade över hur hotet om våldtäkt begränsar kvinnor liv, men inte mäns liv.


The saga continues tomorrow, last episode...

Kommentarer

Mia sa…
Oj så du orkar dokumentera! Fint!
Heh, efter ett så rörigt år känns det bra bra att gå igenom vad som hänt och vad jag gjort.
Åh, bubbel på en strand. Så jag längtar till sommaren nu.

Vilken otroligt vacker bild på skärgården(?).

Egenodlade rädisor, finns det något godare? Ja, det skulle vara egenodlad gurka då :)

Katter har ju som vi vet 9 liv och Turbo verkar ha avverkat ett av sina där.
Linda: Skärgården i Sibbo. Åååh egen gurka smakar sååå mycket mer än butiksgurka. Tyvärr har katten Turbo redan avverkat tre övriga liv (fastna i toalettstolen som liten samt i mellangolvet en gång samt ramlade ner från en balkong på hög höjd) så den har bara fem liv kvar.