Årsresumé, del 1/3

Nu ska jag snart sluta vara så arma svävande och släpig i mina blogginlägg, men här är ännu ett, nästnästsista för iår.

År 2013 var ett år av handlingar, nya upplevelser, förändringar, fortsättningar, men också avslutningar. Och liksom åren innan har det också varit ett år fullt med galna roliga äventyr, skratt och skoj med vänner och en del resor. Jag tänkte gå igenom årets godbitar och större händelser månad för månad.


Jaunari

Månadens handling
I jaunari introduerades jag till REKO - direkthandel mellan konsument och producent. Jag kände att det är på tiden att jag faktiskt gör någonting och inte bara pratar om hur världen borde bli bättre, så jag gick med som konsumentrepresentant i utvecklingsskedet av REKO.

Månadens nyhet
Testade mindfullness för första gången och gjorde hälsosam kombucha av svampar jag fått av Ila.

Månadens vackra
Jag fascinerades av stjärnorna, som jag alltid gör på klara vinternätter.

Månadens träning
Vinter = snö = skidning. Need I say more?

Månadens mat
Premiärsmakning av björksavsvinet var en besvikelse (men den har blivit bättre med längre lagringstid)

Månadens ekogärning
Klimatsmart säsongsmat med kål. Både kåldolmar och kålsallad i tusen och en versioner.

Månadens filosofiska svammel
I min längtan efter sol och värme funderade jag mycket på att resa: varför och hur vita västerlänningar reser som vi gör.Februari

Månadens handling
Inhandlade den vackraste klänningen på hela vida Internätet och stödde således en lokal hantverkare, ehemm, i England. Hon är ju lokal där. Under februarimånad deltog jag även i Sluta-släng-mat-kampanjen och lärde mig att det lönar sig att ha ordning i kylskåpet och att förvaring är A och O om man inte vill kasta bort mat i onödan. Sen längtade jag också bort, såsom jag ofta gör solen blir för blek och ensamheten stor, men handlingen saknades ännu.

Månadens vackra
En ätbar sköldpadda av kiwi. Den smakade nog gott, men inte så gott som det såg ut.

Månadens träning
Jag blev hooked på söndagspromenader på isen. Aaah isen! Jag slant även ut på vägen en eller två gånger för en springtur.

Månadens mat
Grönkålschips, så gott! Och så fick jag hälsosam kefiryoghurt av Mia

Månadens filosofiska svammel
I februari funderade jag mycket på jämställdhet, näthat och könsroller, via bland annat en asrolig video, en tänkvärd bok och två fruktansvärda reportage.

Månadens vrål
Jag tyckte till om alkohol och hur vi sätter allt för stor vikt vid den när vi ska ha roligt.


Lissabon, Sintra.
Mars

Månadens handling
Jag körde en raw-food-fasta i några dagar och det kändes bra. Jag började också varje dag att skriva upp saker som jag tacksam för i hopp om att bättre se vardagens guldkorn. Jag ordnade en möhippa och gick sedan på ett av de intimaste och finaste bröllop någonsin. Sen sådde jag också blomkål, grönkål och tomat litelite för tidigt medan jag gick och väntande på nåt jag varken visste eller förstod.

Månadens vackra
Jag reste till Lissabon för att fira vänner och kärleken. Underbar stad, dit vill jag på nytt. 

Månadens träning
Gjorde en skidresa till Tahko med vänner, på hemmaplan lite yoga och lite skidning (på is).

Månadens ekotips
Gröna grönsaker mot sköldkörtelproblem och gammaldags sockervatten som hårspray.

Månadens filosofiska svammel
Jag filosoferade med hjälp av Ka Sundance kring hur 100% raw food inte fungerar för mig.


I Åbo, njutandes av vårsolen.
April

Månadens handling
Tidigare "projekt" fortsatte och jag tvättade håret med ägg, peppade mig och andra genom att lista 10 asbra saker om mig själv och utvecklingen av REKO-avtalen gick framåt och vi började samla ihop konsumenter och producenter för en första träff. I början av månaden fortsatten den där avvaktande känslan och jag var till och med nöjd med att ha fastnat lite halvvägs och att min reselängtan stillats. Kanske hängde det samman med att sambon var hemma då. Men i slutet av månaden kom rastlösheten krypande lite grann igen. Jaa, och så finns mitt nylle på Nordpolen också då jag i april deltog i Greenpeace tidskapsel "Save the Artic Expedition" för att rädda isbjörnarna. En liten grej, kanske betydelselös, men i alla fall bättre att inte göra någonting alls.

Månadens vackra
En underbar födelsedagsöverraskning av min exsambo och mina vänner: roadtrip ner till Åbo med hotell, chill, middag och konsert. Jag fyllde ju 30, det är väl en sorts milstolpe det med. Och i början av månaden gjorde vi utflykter tillsammans med vänner på isen med makalösa vyer och underbart väder (eller det skedde väl tekniskt sett i mars, men jag bloggade om det i april).

Månadens nyhet
Euforin över ljuset och våren och mina groende frön. Jag hade kanske inte tidigare insett hur mycket jag faktiskt älskar våren och ljuset.

Månadens träning
Häftigaste träningen var nog acroyogan. Så himmelens kul! Och, kan ni tänka er, jag skidade också.

Månadens AHA-upplevelse
Man ska skala granatäppel under vatten för att undvika saftfläckar på kläderna. Amazeballs.

Månadens mat
Kefiryoghurten var en succé och jag efterlyste saklig information om köttindustrin.

Månadens ekotips
Jag listade Vasanejdens två ekologiska hårfrisörer och andra dito i övriga delar av landet.

Månadens filosofiska svammel
Jag funderade en hel del och var frustrerade över orättvisan i världen och vår sneda världsekonomi. Kände mig rätt så maktlös.


Jag fortsätter årsresumén med de följande fyra månaderna imorgon. Nu blir det middag och sen bastu efter en dag av vandringar längs vägar, upp på berg, i dunkla skogar, i duggregnet som är december.

Kommentarer

Linda sa…
Tackar för vandringen ;) synd du missa vitsvanshjorten och jag glömde fråga var man kunde gina genom skogen, minns att du pratade om det nångong.
Linda: tack själv! Jättebra att du ryckt mig i ärmen när ja själv ha så svårt att komma mig för :) Nu vet ja int riktigt vart du mena gina, men jag kan no visa nästa gång vart man slipper om man börjar följa stigarna, opp till t.ex. krokotallsberget.
Vad roligt att läsa om ditt år. Jag kommer ihåg många av inläggen och blir också påmind om saker jag själv gjort och ska göra. Sköldpaddstårtan kommer jag särskilt ihåg och den står på attgöralistan för i år. Även om den inte var så god som den ser ut :)
Linda i Berlin: Kanske du hittar på en bättre fyllning än den jag testade. :)
Linda sa…
Krokotallsberget, vilket namn! :) jo visa mej vägen dit nästa gång :)