Torkade äppel, vaccin och smycken

Det blev inte Bangkok igår. Istället blev det ett glas vin med grannen och sen lite umgänge och spel vid stranden. Eh, inomhus alltså, inte stranden. Den rastlösa känslan har lagt sig, lite grann i alla fall. Tyvärr resulterade rastlösheten i att jag misslyckades med yogautmaningen, för jag hade inte ro eller motivation till att yoga igår. Synd. Idag har jag trots allt gjort en serie solhälsningar, men det blev ingen 7 dagars yogastreak. Jag undrar om det inte var reiki energibehandlingen som satte igång någonting. Eller så var det fullmånen. Jag kan berätta om reikin lite senare, men ikväll blir det bara en lista av söndagen.

Idag har jag:
  • ...lunkat runt i skogen och samlat material till smyckestillverkning. Nu skulle jag bara behöva lite mer tid för att faktiskt utnyttja inspirationen.
  • ...gått på Linda Karlströms föreläsning om vaccin. Intressant, men det är en komplicerad fråga. Jag vet att jag inte själv skulle vilja vaccinera mig mer, men samtidigt känns det som om jag missar nån viktig aspekt (förutom det där med solidaritet och att det inte funkar om alla "fuskar" yadiyadiya,). För det finns så mycket som är fel med innehållet i vaccinen, forskningen kring vaccinen och framförallt med att människors hälsa är en av världens största business. Stora pengar garanterar inte kvalitet. Varför måste vaccinen innehålla tungmetaller, "kylarvätska" m.m? Finns det faktiskt inte nån som kunde utveckla säkrare och hälsosammare alternativ?
  • ...torkat äppel! Med kanel! Mums!
Mandolinen är ett supereffektivt verktyg när det kommer till äppelskivning.

Äppelchips med kanel.
In i torkugnen.

Kommentarer

Vin med grannen är inte heller så tokigt tycker jag. Även om Bangkok hade varit mer spännande kanske.

Vaccin är en sån sak som jag velar i vad jag tycker. Eller egentligen gör jag inte det, jag tycker att det är skit. Men innan vi hamnar där att alla väljer att inte vaccinera sig, vad händer då med alla sjukdomar? Om tex ingen skulle vaccinera sig så skulle ju då barnsjukdomar drabba de flesta i barnåldern. Men vissa sjukdomar är ju väldigt mycket sämre om man inte haft det som barn och får det som vuxen. Eller som med röda hund som är dåligt att få om du är gravid. Vad gör man då? Ska man liksom smitta alla i barnåldern? Och det är ju inte helt garanterat att man inte får en sjukdom igen bara för att man har haft den. Jag blir inte klok på mina snurriga tankar.

Men var föreläsningen bra? Jag menar var hon pro icce-vaccinering? Vad hade hon för utgångspunkt?
Maggie sa…
Jag är lite i samma position. Jag vet egentligen, men ändå funderar jag kring vad som händer om alla skulle sluta med vaccin. Linda visade statistik på att barnsjukdomarna minskade redikalt redan långt tidigare och att effekterna av vaccinet snarare verkad stanna av den branta nedgången av t.ex. difteri, polio, mässling, stelkramp m.m. Så då blir man ju lite tveksam till hur stor andel vaccinerna faktiskt har haft i att hålla bort sjukdomar och till att sådana verkligen skulle komma tillbaka med full kraft utan vaccin. Hon var väldigt anti-vaccin, vilket man ju nog förstår efter att ha sett statistiken och vetenskapen som hon presenterade. Lite väl vinklat framställde hon dock saker, vilket ju genast skada trovärdigheten.
Det finns en sida, vaccin.me, som jag tittat lite på och där står det bra om hur dåligt det är med vaccinationer. Jag tycker att det är jättesvårt att tänka sig in i hur det skulle vara. Ja, tänk om det är så att sjukdomarna bara stannat av och inte finns kvar längre.
Maggie sa…
Jag har hört om sidan, men inte ännu orkat ta mig an det. Förutsättningarna för likadana epidemier av polio, difteri m.m. som fanns under 1900-talets första årtionden så finns inte idag längre, så jag lutar nog åt att barnsjukdomarna inte skulle komma tillbaka med den domedagseffekt som vaccinförespråkarna förutspår. Men det är ju förstås svårt att säga. Säkert är iaf att en förändring skulle ske, men vi skulle kanske också slippa en hel del andra sjukdomar (alla autoimmuna sjukdomar som har fördubblats tusenfalt om, autismen som ökat (som man inte bara kan hänvisa till "bättre" diagnostisring), öronvärksepidemin bland barn idag som jag inte minns att mamma alls skulle ha upplevt när vi var små och till och med spädbarnsdödlighet... huj). Nej fy, det är besvärliga saker och folk har så svårt att diskutera om det och väga både för och nackdelar utan att elda upp sig i nåndera läger.