Nov 13, 2013

Naturens skafferi om hösten

Ponks undrade i en kommentar om det ännu finns någonting man kan samla i naturen, trots att vi redan gått så här sent in på hösten. Naturen börjar redan ha gått in i sin vintervila och det som ska skördas borde till största delen redan ha blivit skördat. Oftast är det skotten av både växter och träd som man vill ta tillvara eftersom de är både livskraftiga - de ska ju ge upphov till nytt liv och innhåller därför koncentrerade mängder nyttigheter - och ännu späda i sin smak och konsistens. Såklart går det och ska man skörda olika växter under hela växtperioden vår-sommar-höst, men ju senare in på sommaren och hösten man går, desto grövre och träigare brukar både smaken och konsistensen bli på blad, blommor, rötter och frön. Ibland är det en bra sak, ibland sämre, beroende på växten.

Det går att samla t.ex. sprängticka eller chaga året om, förutsatt att du har lov av markägarna. För medicinal användning kan man samla mossa - i rimliga mindre mängder för eget bruk - som till exempel förbandsmaterial. Eller dekoration, kröhömm. Vitmossa suger inte bara upp vätska utan har även en antiseptisk verkan. Om du är osäker på hur vitmossa ser ut - en liten vink, den är faktiskt inte VIT - så kolla in denna video. Helare bland samer lär även använda mossa för att bota hudåkommor, eksem och sårskador. Men exakt vilka sorters mossa det handlar om vet jag inte. Observera dock att vissa sorter kan vara irriterande för huden och levermossor (frullanior) kan orsaka allergiska hudreaktioner.

Det finns en jättebra och nyttig sida som heter Skogsskafferiet där man kan klicka upp vilka växter som är i säsong just nu. I november kan man till exempel samla bark av björk, igen med markägarens lov. Det är det inre gröna skiktet av innerbarken kan används till en stärkande varm dryck, efter det att ytterbarken skrapats av. Även tallens bark och rötter går att äta färsk eller tillreda som kokt eller rostad. Tallbarr kan kokas till te. Enbär kan man ännu hitta i november och man samlar dem bäst genom att lägga en duk under trädet och dunka till det så att de mogna bären faller ner på duken. Eventuellt kan man ännu hitta kvickrot i trädgårdslandet som man kan torka roten och använda som mjöl vid bakning eller koka till sötningsmedel.

3 comments:

ponks said...

Tack för inlägget! Jag tror att mossan är värd att spana in, man lär ska kunna använda olika slags mossa till mycket (till exempel till en mössa, nä nu skojar jag!). En dansk topprestaurang Noma har nån slags mossa (eller var det lav) på sin meny, det lär vara hur läckert som helst och hälsosamt också!

ponks said...

Härlig mossvideo förresten!

Maggie said...

Varsågod! Nu måte jag medge att jag inte själv testa mossa i någon vidare utsträckning, nån enstaka gång för evigheter sen just som förband, men lycka till! Haha kanske jag nog anar ugglor i mossen mössan, höhöhö.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...