Goda nyheter från UleåborgHej hej från Uleåborg. Jag är här på jobbresa, Museiverkets rådplägningsdagar angående vår kulturmiljön. De är supernyttigt att få träffa kolleger och höra vad som är aktuellt på fältet. Men det bästa är nog att få bo på hotell! Alltså jag tror jag skulle kunna döda för hotellfrukost! Ut med raw food, minimal köttkonsumtion och socker/e-ämnen och in med bacon, apelsinjuice, mängder av kaffe och en liten chokladdonits därpå. Hehehe. Men, jag märker nu hur mycket bättre och lättare jag mår när jag äter lättare och hälsosammar. Dessutom är min hy och mina ögon mycket klarare med mer grönt och bärsmoothies. Det är bara så sjuukt gott att bara gotta sig och inte bry sig! Hurra för god mat! Och så tar jag ut det mesta av hotellrummet och badar (oekologiskt nog) i badkaret. Två kvällar! Men nog om det.

Jag kunde inte låta bli att titta på seminariedagarnas upplägg ur ett jämställdhetsperspektiv och det glädjer mig att berätta att både föreläsare och munturer fördelades rätt så jämt mellan könen. Första dagen var det dock lite slagsida och 10 män fick muntur antingen genom presentationer eller genom att fungera ordförande/dra diskussionen och endast 4 kvinnor gavs samma tillfälle. Ja okej, det var ju inte speciellt "rätt så bra fördelning" då. Idag var det dock 5 av respektive som fick samma uppgifter. Under diskussionerna riktades också frågorna rätt så jämt till föreläsarna, men det var ju oftare män i panelen eftersom fler män fått muntur. Under de första diskussionerna fick män och kvinnor besvara frågor lika många gånger. Under den sista diskussionen svarade männen två gånger fler än kvinnorna. Av alla nästan 100 seminariedeltagare var cirka 60% kvinnor.

Vad spelar det för roll kan man ju fråga sig. Alltså, jag tänker mig att man först och främst kan se vem som ges tillfälle att ta till orden, ta plats och auktoritet. Det sägs ju ofta att kvinnor är dåliga på att ta och få plats i offentliga rum. Vi finns liksom mest där som dekoration. Hrm. Sen finns det ju också sånt som pekar på att kvinnor som erbjuds plats och utrymme inte tar emot det. Kvinnor upplever inte att de är "experter". Det tänker jag att hänger samman med hur man värderar det som sägs utgående från vem som säger det: det är inte bara personligheten som gör att folk blir övertygade av det man säger och ens auktoritet, utan också kön spelar roll. Därför var det roligt att se att frågorna riktades till både kvinnor och män. Man upplevde alltså inte att någon var mer expert än någon annan eller att nåns ämne var intressantare än andras. Jag vet inte om man varit medveten om könsfördelningen när man bokat föreläsare, men det verkar som om man i alla fall tänkt någonting i de banorna i alla fall.

Ja, nu blir det natten, för imorgon blir det en tidig exkursion till Hailuoto!

Kommentarer

Alltså, hotellfrukost är nog det bästa man kan äta. Jag älskar det! Min syster jobbade förut som frukostansvarig på ett hotell. Alltid när jag var där och hälsade på fick jag hotellfrukost och det var helt fantastiskt lyxigt.

Att bara badkar är så härligt, men jag gör det inte så ofta pga så omiljövänligt och dyrt. Jag tror att vi badat totalt 5 eller 6 gånger på snart två år. Och om man badar två så blir det mindre vatten ;)

Kule med jämställdheten på föreläsningarna. Så brukar det ju inte vara direkt.
Nämen, vilket toppenjobb för en syster att ha! :) Låter härligt. Indeed, miljöovänligt men ack så skönt. Men lite tråkigt efter en längre stund ;) Och så resonerar jag som så, att jag ändå gör det så ytterst sällan.