Ekojordbruk effektivare och bättre än konventionell odling

Tjohooo! Vi visste ju nog det redan, men nu har man konstaterat att ekoodling klår konventionell odling! En 30 år lång studie vid Rodale-institutet i Pennsylvanien i USA visar att ekoodlingens styrka ligger i goda skördar (lika goda eller bättre än i konventionell odling), förbättring av jordmånen, produktsäkerhet, miljöomsorg och ekonomisk konkurrenskraftighet.

Energiförbrukningen mätte man till 45 % mindre och 28 % energieffektivare i jämförelse med konventionell odling. Under torra odlingsår klarade sig de ekologiska grödorna bättre än konventionellt odlade. Majsskörden var under torra år i medeltal upp till 31% större än konventionell odling. Likaså klarade ekologiska växter bättre av att konkurrera om växtyta och näring med ogräsen.

Här är LÄNKEN till den finska hemsidan för ekonätverk och här är LÄNKEN direkt till institutets sida.

Eh, egentligen publicerade resultaten redan 2011, men de nådde min newsfeed först idag.


Kommentarer

Linnéa sa…
Jeeee, kanske det börja hända saker nu när det är ekonomkiskt att vara ekologisk. Hääärligt.
Jo för det är ju ändå det som styr besluten sist o slutligen :)
Men du, vad bra!! Att ekonomi ska styra sånt stör mig, men det är ju ändå bra att det visar sig vara bättre och mer ekonomiskt att odla miljövänligt. Hurra!
Linda: jag VET! Hur störande är det inte att ekonomin ska diktera i stort sett ALLT. Så frustrerande! Men bra att man gjort långsiktiga undersökningar.