Det godaste sushiriset - raw food style


Aaaw, ett litet sushihjärta högst upp.
Igår gjorde jag världens godaste sushiris! Eller nära intill i varje fall i mitt tycke. Hemligheten är nötter och honung.

Ingredienser

Ris:
  • 1/2 stort blomkålshuvud
  • 1/2 palsternacka 
  • 3 cm ingefära
  • 2 dl nötter (valnötter eller hasselnötter)
  • 1 rågad matsked honung
  • 1/2 tsk sojasås
Fyllning:
  • morot
  • avokado
  • gurka
  • paprika
  • vad du vill och har hemma
Övrigt:
  • noriblad att fylla sushin med
  • wasabi
  • sojasås
  • bambumatta för att rulla sushi
Så här gör du:
Kör blomkål, palsternacka, ingefära och nötter till risliknande konsistens i en mixer. Det funkar bäst om man tar lite åt gången istället för att häva i allt i mixern på en gång. Ingefäran kan man också finhacka för hand om det är besvärlig i mixern. Krydda med soja och honung.

Valnötter passar allra bäst i mitt tycke, men hasselnötter är också helt bra för att få ett mer matigt och fylligt ris. Om man är noggrann så har man blötlagt nötterna över natten för att bryta ner fytinsyra, som gör att kroppen har svårare att ta upp mineraler och vitminer ur maten.

Lägg ut ett noriblad på bambumattan. Stryk översta kanten med lite wasabi och vatten för att den ska klibba ihop med rullen sen. Lägg ut 1/3 av riset på noribladet och platta ut nätan till kanterna. Fyll mitten med en vågrät linje på ca. 1cm i diameter med fyllning.

Rulla ihop noribladet med fyllning med början från kanten längst mot dig och rulla uppåt till den wasabi/vattenfuktade kanten. Rulla försiktigt med lite tryck några gånger. Skär upp med en vass kniv. Blanda ett kryddmått eller två wasabi med några matskedar sojasås och rör om. Doppa sushibitarna lite grann i sojasåsen och njut.

Kommentarer

Nu äntligen, äntligen har jag testat detta. Fy sjutton vad himla gott det var! Jag älskar det.
Hurraa vad kul att du gillade! :)