Att göra nyponmjöl till frukost.

Idag började jag morgonen med att göra nyponmjöl. Nypon är ju riktiga C-vitaminbomber så jag tänker använda det under vinter i smoothie, te och på gröt. Jag har alltså plockat nypon från buskar som inte ligger nära biltrafik och tagit bort de gröna bladdelarna innan jag torkat dem.

Så här gör du nyponmjöl:
  • skölj nyponen, ta bort gröna bladdelar, dela dem på hälften eller i ännu mindre bitar. Fröna får vara kvar.
  • torka i torkugn eller i vanlig ugn (ca. 45 grader, med luckan på glänt) i minst ett dygn tills de är hårda, men måste inte vara stenhårda.
  • kör nyponen, med frön, i mixer till ett mjöl. 
  • sila bort fröna
  • lägg mjölet i en lufttät burk, t.ex. glasburk
  • spara fröna. Man kan mata fåglarna med dem eller göra nyponfröolja som är en bra anti-rynkolja.

Kommentarer

Lotta sa…
Det finns ju så mycket nypon, men jag har inte plockat nypon sedan barnsben då vi använde innehållet som "klipulver". Ska försöka komma ihåg din nypon-inspiration till nästa säsong. =)
ponks sa…
Men om man först kör allt i mixer till ett mjöl, hur silar man liksom fröna sen? (Undrar vetgirig nyponentusiast).

För övrigt gick torkningen bra! De torkade fint i rumsvärme på nån vecka också. Nu har jag ingen sån där matberedare så jag vet inte riktigt vad jag ska göra med de där nyponen... men brukar slänga några i maten ibland. De försvinner, upplöser sig :)
Lotta: jag har inte tidigare märkt hur MYCKET nypon det faktikt finns.

Ponks: Fröna maldes inte sönder i mixern (kanske en ytttepytteliten del, men det märks knappt) så det är bara att sila bort fröna från mjölet. Ett annat sätt att få bort fröna före man gör mjöl är att sätta nyponen med frön i en påse och klämma, dunka och rulla den så att fröna lossnar. ALLA lossnar inte, men en stor del gör det. Sen silar man bort fröna i en grov sil.

Precis, lite mer tålamod bara när det kommer till lufttorkning. Man kn koka soppa på dem, laga te, slänga i smoothies, men jag ska också testa på att lägga med i maten! Det kan ju eventuellt ge en svag syrlig kick :) Tack för tipset.
ponks sa…
Ok, tack för tipsen! Ska prova olika metoder att försöka få mjöl av nyponen, vill definitivt ha stor användning för dom i vinter. Det är helt din förtjänst att jag ens kommit på att plocka dessa! Tack massor.
Coolt! :) Varsågod och lycka till!
Dojjan sa…
Bästa! Alla andra recept petar bort fröna i förväg, som att det inte är drygt nog att sitta och snoppa och dela dessa små rackarna. Mycket uppskattat, det blir klipulver på muslin i vinter :)