Havet av plastFilmsnutten ovan såg jag igår. Den är bara 10 minuter lång och snyggt filmad så ta en titt! Nedan jag har i alla fall skrivit kort om vad det handlar om.

Plats förmultnar inte. Det bara bryts ner till mindre och mindre bitar, så kallat mikroskräp som är osynligt för blotta ögat. Plast innehåller tillsatsämnen för att förbättre platsens egenskaper. Tillsatsämnena är dock inte starkt bundna till plasten och därför frigörs de lätt i miljön.

Ftalater är ett av tillsatsämnena, som främst används i mjuka plaster såsom PVC. Hos djur orsakar ftalater bland annat missbildningar av könsorganen, minskad fertilitet och feminisering (utveckling av honliga könskaraktärer). Enligt undersökningar har 98% av stromfåglarna i Nordsjön plast i magen. Nittioåtta procent! I genomsnitt har de cirka 34 mg plast i magen. Det motsvarar en tallrik med plast för en människa.

Man har konstaterat att exponering av ftalater orsakar liknande symptom hos människan. I de nordiska länderna har man noterat minskad fertilitet hos män.

År 1950 producerade det cirka 1,5 miljoner ton plast. Idag är motsvarande siffra 250 miljoner ton. Det har uppskattats att även om man globalt slutade använda plast idag, skulle plast fortfarande samlas i haven i flera hundra år tid. Av skräpet som hamnar i vattnet sjunker cirka 70% till bottnet, 15% blir och flyta på ytan och 15% driver i land. Vi har med andra ord ett enormt avfallsberg under vattenytan i Östersjön.

Vad kan vi göra? Medvetna konsumtionsval och aktiva handlingar såsom att sortera och återvinna vårt eget skräp.

Kommentarer

Softy sa…
Kolla in denhär killen! Och så gör vi allt för att han får finansiering, eller hur?

http://vr-zone.com/articles/19-year-old-inventor-finds-way-to-clean-up-the-worlds-oceans-in-under-5-years-time/19381.html
So cool! Tycker mig ha hört om detta tidigare iår redan.