Vackra, känsliga män på bild

Om ni klickar in er på Huffington Post kan ni se fina, vackra män som ser lite mer sårbara ut än vad vi är vana med. Männen placeras i traditionellt feminina rum och positioner. Min spontana reaktion var "Oj så bra att vi breddar bilden av mannen! Mer nyanser av människoliven!". Sen började jag febrilt fundera om det är någon viktig genusaspekt som jag missar här.

Mången gång är kvinnor passiva, näst intill döda, på bilder i speciellt reklamer, men här handlar det mer om vad som anses vara feminint och vad som anses vara maskulint. Traditionellt sett - jag säger inte att det är så det är idag eller så det ska vara - har ömhet, känslighet, sårbarhet och tårar varit sätt att porträttera den lidande kvinnan som i sin vackra skörhet måste omhändertagas. Mannen har ju varit den som omhändertar, som är beskyddaren från tårar och hemskheter, som inte har rum för sårbarhet och överdriven ömhet när man ska fungera som sköld och stark. I fotografen Nir Arielis porträtt är männen inte sårbara genom att vara utfläkta, våldförda eller halvdöda, utan försatta i situationer där de ser tankfulla, känsliga eller upprörda ut. De visar helt enkelt andra känslor än ilska och mördarinstinkt, drag som Genusfotografen noterat att är en vanlig vinkling av män på bild.

Porträtten visar dock främst unga män, en del med härliga långa mustiga lockar. Inga brandmän, tyngdlyftare, långtradarchaffisar, farfäder eller andra machomän, utan i alla fall en av männen är musiker, ett yrke som man kanske annars också tänker sig att är känsligare än andra. Det skulle vara intressant att också se genuina känslor på bild av machomän eller 50-åriga VD:r. Endast Nr.6 Matt är den enda som kommer nära nån icke-hipsterliknande typ. Till vidare får vi hålla till godo med dessa urbana, moderna, vackra, smala män.

Kommentarer