Potentiella våldsoffer eller potentiella våldtäktsmän: vem ska begränsas?

Peppe bloggade härom dagen om hur vår farliga värld leder till att kvinnors frihet begränsas trots att kvinnor inte är de som utför våldsbrotten. Efter den hemska gängvåldtäkten i Indien i december har man kommit fram till att det bästa sättet att skydda t.ex. kvinnliga studenter är att tidigarelägga utgångsförbudet på kvällen till 21.30 och att de måste ansöka om lov från en administrator på universitet samt meddela vem de ska träffa och var förrän de kan gå ut på kvällen. I norra Indien har man försökt att stoppa kvinnovåldet genom att förbjuda kvinnor från att jobba efter klockan sex på kvällen. Polisen i Delhi har listat saker som kvinnor bör och inte bör göra för att värna om sin säkerhet, bland annat undvika att stiga på tomma bussar och gå direkt hem efter skolan eller föreläsningen. I Haryana har det även föreslagits att kvinnor bör giftas bort tidigare och att kvinnor inte skulle få använda mobiltelefoner, allt för deras egen säkerhet. En hel del kvinnor har själv också reagerat på både våldet och anvisningarna genom att börja klä sig mer konservativt för att inte väcka fel uppmärksamhet.

Dessa åtgärder har väckt ett massivt motstånd bland kvinnorättsaktivister och oppositionen. Bra så.

Detta är ett effektivt sätt att maskera patrialkaliska strukturer med kvinnors säkerhet som ett skyddande skynke. För kvinnors egen säkerhet är det bäst att kontrollera deras sexulitet och aktivitet. Pffft! Hur skulle det vara att begränsa männens aktivitet och sexualitet istället? Det är ju män som är förövare och enligt samma logik som säger att alla kvinnor är potentiella våldsoffer borde väl även alla män potentiella våldtäktsmän. Det är när kvinnor börjar kräva frihet och rättigheter som det snabbt blir lite knorrande, motsträvigt och jobbigt i leden av manliga beslutsfattare.

Hotet om våldtäkt begränsar många kvinnors liv. Alla goda råd och anvisningar om hur man inte ska bli våldtagen bidrar till att kvinnor är mer medvetna och rädda för en potentiell våldtäkt. Vilket i sin tur bidrar till att kvinnor (och män) upplever världen som lite farligare för kvinnor. Hur många män får råd om att inte klä sig så utmanande eller dricka sig för full? Det är ju förstås bra att informera folk om situationer som kan vara farliga, men det är märkligt att det mest är bara ena könet som ska anpassa sig.

Eftersom männen inte får samma sorts hot, anvisningar och förmaningar begränsas de inte i lika stor utsträckning som kvinnor. Men samma logik borde väl gälla, eftersom män också utsätts för våld i stor utsträckning och således borde även välmenande regler och anvisningar som begränsar mäns aktiviteter och uttryckssätt vara minst lika aktuella. Men nej, för världen är lite farligare för kvinnor. Och det är kvinnors eget ansvar att se till att den är lite säkrare. Ellerhurvaddetnuigen?

Kommentarer

Linnéa sa…
Mycket bra text det här. Det kan väl inte finnas nån som inte håller med. Klart som korvspad liksom.

Fast visst förstår jag kvinnorna i Indien att de är rädda och kanske undviker vissa grejer och begränsar sitt liv.

Vi har mycket att tacka feministerna för här i Norden att vi inte är i samma situation.
Mm, själv undviker jag också situationer som jag tycker är farliga. Men varför i hela friden är det ingen som tänker på att begränsa någon annan än kvinnor...