Ekologisk höna - nu i en butik nära dig

Från och med nästa vecka kommer det att finnas ekologiskt hönskött att köpa i butiken. I fredagens Pohjalainen läste jag om att Pajuniemi testar om det lönar sig att erbjuda ekologiska höns till konsumenterna. Hoppas ni som äter hönskött väljer ekologiskt! Själv är jag inte så förtjust i just höna, men ekologiskt känns onekligen mycket fräschare. Jag har haft lite obehag för just höns och kyckling för att man vet hur mycket skräp de äter för att gödas upp på endast cirka 45 dagar och vetskapen om hur stressade de lär vara i de överfyllda lokalerna som de föds upp i. Köttet har helt enkelt kännts lite slemmigt och läbbigt.

I en ekologisk hönsfarm samsa cirka 2000-3000 höns i en lokal, som i koventionell hönsuppfödning rymmer 12 000 höns. När hönsen har mer utrymme förekommer även mindre benskador och mindre nervöst hackande och pickande på varann. De ekologiska hönsen får gå utomhus, de äter mindre näringsproppat foder och mindre mängder, vilket i sin tur leder till att de "måste" leva dubbelt så längre än konventionellt uppfödda höns för att uppnå slaktvikt.

Sen kan man ju förstås fråga sig om det är så kul för hönorna att leva längre och om de faktiskt mår så mycket bättre än vanliga höns. En sak är ju i alla fall säker, att de har mera utrymme att röra sig betyder i alla fall ett drägligare och lyckligare liv. Att de får gå utomhus bidrar också till deras livskvalitetet, men vissa uppfödare tolkar kravet på utelevnad att det räcker med vilken gård som helst där hönorna får gå ut.

Om man inte har "hönssäkrat" gården är den dock inte till stor nytta för hönsen. Det behövs nämligen buskar eller annat som ger skydd och trygghet för att hönorna ska våga röra sig ute i det fria och marken måste vara sån att de kan picka och krafsa i jorden. Det finns tyvärr såna uppfödare som har en gård som inte är anpassad till höns, men som ändå får märka sitt kött och sina ägg som ekologiska för att hönsgården trots allt finns där fastän hönorna inte använder den. Så att sånt.

Kommentarer