Att leva över sina resurser - kan vi få en planet till tack?

Idag är dagen då vi, mänskligheten, har förbrukat våra resurser för detta år. Från och med imorgon och resten av året lever vi nu på lånade resurser, lånad jord, lånad tid. Med andra ord överkonsumerar vi. Exakt hur man har räknat ut det här vet jag tyvärr inte, men överkonsumtionsdagen eller Overshoot Day, handlar om dagen då människorna har förbrukar jordens förnyelsebara naturresurser för detta år och överskridit den för jorden hanterbara gränsen för de växthusgaser som uppkommer av förbränningen av fossilt bränsle. Dagen då vi överskrider tidpunkten då jorden hinner återhämta sig.

I klartext betyder det alltså att fler träd fälls än det hinner växa nya, vi smutsar ner och producerar mer utsläpp än jorden hinner rena sig, vi tär på fiskebeståndet och vi lagrar mer koldioxid i atmosfären än vad som hinner förbrukas. Obalans i systemet helt enkelt.

Man kan kanske jämföra det med kronisk sömnbrist. Man naggar lite i kanterna hela tiden, men man orkar länge med bara 7 timmar sömn, eller 6 timmar, visst orkar man en tid också med 5 timmar sömn. Men när ska man vila sig? När får jorden tid att återhämta sig? För den kan ju göra det, så är den ju byggd. Den kan både rena sig, förnya sig och skjuta upp nya skott gång på gång. Vi måste låta den göra det.

År 1993 inföll Overshoot Day den 21 oktober. Tio år senare inföll dagen en månad tidigare 22 september. Iår 2013 20 augusti. Hur ser det ut om tio år?

Kommentarer

Linnéa sa…
Försökte förklara det för mina ungar utan större framgång. Sa att det är som att låna pengar från banken för att få mat på bordet. De tyckte det var helt logiskt. Tror att jag skall försöka förklara på ditt sätt.
Linnéa
Det är nog inte så lätt att förklara, eller ens förstå.
Unknown sa…
Det är så sorgligt!!!!!!! :(
Sandra: Det är nog det... Men du med dina fina trädgård återställer nog en del av balansen när nya gröna saker får liv och ger luft till världen :)