Etikett på tomaten

Så, importen av genmodifierat foder har kört igång i Finland. I fabriken i Åbo och Reso har Finsk Foder tagit i bruk GMO-soja i tillverkningen av gris- och hönsfoder. Fisk- och mjölkindustrin är dock tillsvidare fria från GMO-foder. Saarioinens köttprodukter är också GMO-fria. Yey! Köper man utländskt kött är det med största sannolikhet uppfött på genmodifierad soja.

Jag tycker absolut att konsumenten har en rätt att veta vad hen äter och därför borde man definitivt märka produkterna. I dagens läge krävs ingen etikett som berättar att ett köttdjur fötts upp på GMO-foder. Man har tidigare varit övertygad om att cellförändringar och gendefekter inte har någon effekt på den som äter produkten, men det har börjats ifrågasättas sedan allt fler icke-företags-sponsorerade studier har gjorts.

Skriv därför gärna under detta medborgarinitiativ där man kräver att användningen av genmodifierat foder och andra råvaror eller tillverkningmaterial under tillverkningsprocessen för vilken produkt som helst bör framgå för konsumenten genom tydlig märkning på slutprodukten. Till detta krävs finska bankkoder eller mobilverifiering.Det är många som menar att genmodifieringen inte är någonting att vara rädd för
, eftersom det har ju förkommit naturligt i den fria naturen sedan urminnes tider. Det är en myt. Den genmodifiering som företag som Monsanto sysslar med har föga att göra med ett naturligt urval av exemplar som lämpar sig för ett visst klimat. I de genmodifierade grödor som används bland annat till foder har man tillsatt egenskaper från bekämpningsmedel (för att öka växtens resistens mot skadeangrepp) och från djur - till exempel har man testat att tillsätta fiskgener i tomat för att få en frosttåligare tomat. De här egenskaperna skulle aldrig på ett naturligt sätt korsas i naturen. Fiskgener skulle inte på ett naturligt sätt korsas med en tomatplanta. En fiskallergiker kan med andra ord få problem att äta genmodifierade tomater. 


Än så länge finns det dock inte några genmodifierade frukter eller grönsaker i våra hyllor. Sen kan man ju också komma ihåg att några långsiktiga studier av effekterna av genmanipulerad mat i människans kost inte har gjorts.
 

Kommentarer

Tranquil sa…
Nu har jag undertecknat, tack för att du sprider länken!
Jaa! Fint Tranquil!