Att syna det friska eller det sjuka

Sanna Ehdin skriver här om hur hon ville bli friskförklarad svart på vitt. Det var dock inte möjligt. Vår hälsovård går ut på att hitta sjukdomarna, inte friskheten. Lite bakvänt att man inte är intresserad av att se på den goda hälsa som vi eftersträvar. Vi synar och undersöker den sjuka sidan, vilket man förstås också måste göra för att kunna veta vad folk felas. Jag tycker att vår sjukvård mer kunde fokusera på att sköta om det friska (för att hindra att vi kommer till det sjuka) och kroppens egen helande förmåga. Men det är väl som med allt annat, så länge det fungerar och man är frisk så orkar man inte heller göra nåt åt saken. Först när det går sönder på allvar börjar man undersöka vad som felas.

Kommentarer

Linnéa sa…
Lustigt, prata just med en kompis om den förebyggande friskvården. Hon är så felaktig i sin rygg, stackaren, och måste vänta hur länge som helst för att få vård.

Det är lustigt hur man ibland stöter på samma tema/fråga från många olika håll. Men det är kanske för att man är speciellt uppmärksam på just den frågan just då.