Periodisk fasta - att äta bara 5 dar i veckan

För några månader sen hörde jag om periodisk fasta. Det var i en brittisk dokumentär som kom på SVT där vetenskapsreportern Dr. Michael Mosely testade olika varianter av periodisk fasta. Det går alltså ut på att man fastar regelbundet. Antingen en vecka eller så lite mer sällan eller två dagar varje vecka. Det är den senare varianten som intresserar mig.

Under fastan får kroppen ett tillfälle att hela och rena sig själv när den inte är upptagen med att bearbeta och  konvertera mat till kroppens byggstenar och energi. I dokumentären visar det sig att Dr. Moselys värde, bland annat kolesterol, avsevärt förbättras efter att han fastat periodiskt för en tid.

Under 5+2 fastan äter man alltså fem dagar i veckan och fastar två dagar i veckan. Under fastedagarna, som inte gärna ska vara eftervarann utan heller utspridda under veckan, äter man ingenting under 24 timmar. Man dricker mycket vatten och gärna örtte. I dokumentären åt han visst 500-600 kalorier om dagen under fastedagarna, så nåt lätt kan man med andra ord sätta i sig. Även om man bara fastar en dag i veckan lär det förbättra hälsan.

En av hemligheterna till ett långt liv lär faktiskt vara att äta mindre och inte överbelasta kroppen med mat. Vi håller för tillfället på och äter ihjäl oss i västvärlden.

Kommentarer