Statoils oljeborrning på Nordpolen

Ni minnns det där oljeborrningsprojektet som Greenpeace var med och avstyrde? Som sagt är det inte ännu över, utan nu planerar man istället att borra på den ryska sidan av Nordpolen, där miljölagarna är diffusare och mer tillåtande. Om en olycka sker finns det i dagens läge inga utarbetade metoder eller ens teknik för att ta itu med och städa upp oljesspillning under isen.

Skriv därför under detta brev till Norges premiärminister, Jens Stoltenberg, som är en av dem som besluter om det statsägda oljebolaget Statoil ska få slå ihop sina pengapungar med det ryska oljebolaget Rosneft.

Länk till brevet.

Kommentarer

Mia sa…
Jamen det är väl inga problem, då norskägda Statoil är ett så mycket bättre alternativ än andra bolag (Läs ironi)... i alla fall enligt de personer jag hörde intervjuas för några månader sedan då jag skrev detta: http://www.rotentilldetgodalivet.blogspot.fi/2013/01/nar-vi-inte-ser-skogen-for-alla-traden.html.
Mm, den nordiska självgodheten är nog förfärlig...
Alltså, jag undrar hur man på fullt allvar kan vara seriös med att vilja göra någonting som Statoil vill. Vad är det som får en att så totalt strunta i vad man ska göra om det skulle hända någonting? Jag fattar verkligen inte. HUR kan pengar spela en så otroligt stor roll att man HELT struntar i vad som kommer att hända? Jag blir så arg att jag inte vet vad ska säga.

I boken 50 sätt att sabba planeten står det om Kjell-Inge Rökke som är norrman och som kommit på ett sätt att ta tillvara på krill. Krill som utgör basen av Antarktiska oceanen. Allt liv är är helt beroende av krill. ALLT LIV liksom. Det tycker denne Kjell-Inge är en skam, varför ska man inte kunna fiska dem? Om de fiskas som vanligt har de en självförstörande mekanism och de bryts ner till en oätlig massa. Bara det borde få idioten att tänka till. Så nu ska han fiska dem på sitt specialvis och tjäna massvis med pengar och Antarktis as we know it kommer att dö. Mycket bra! Jag dör lite av idioter som honom.
Linda: det är så sjukt skrämmande vad pengar får folk att göra. Att sedan skylla på att nationalekonomin går under om man inte maximerar utvinnandet av naturen tycker jag är fruktansvärt kortsiktigt. Oj, är det en bok man orkar/vill läsa eller börjar man bara koka av ilska? Krill var mig obekant. Man borde kontakta den där Rökke...
Boken är väldigt bra, men risken finns att man kokar över när man läser den. Mark Townsend och David Glick har skrivit den. Den är skriven på ett lite roligt sätt dock, det kan man se på namnet bara. Vad ska man göra för att bäst förstöra vår planet och så är det bra och ibland lite roliga exempel på vad som bäst förstör den.