Närodlat är inte klimatsmartast

Husfadern bloggar om Svenska Miljöinstitutets rapport som menar att närodlat inte är det klimatsmartaste valet. Undersökningen visar att en matkasse med lokala matprodukter endast har marginellt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse, som även innehåller varor som transporterats längre sträckor.

Vilka sorters matprodukter man köper är av större betydelse än varifrån de kommer och hur långt de har färdats. Väljer man bort nötköttet för ett vegetariskt alternativ gör man en mycket större klimatgärning. Allra lägst utsläpp har en matkasse som innehåller säsongsanpassad vegetarisk mat.

Närodlat må inte vara det klimatsmartaste valet som vi trodde, vilket gör att jag kan köpa avocado och bananer med ett lite lättare samvete. Jag tycker ändå, liksom Husfadern, att närodlat ändå är värt att köpa eftersom man kan inte stirra sig blind endast på koldioxidavtrycket. Att vara en medveten konsument innebär att man tar hänsyn till många olika aspekter.

Lokalproducerat har många andra fördelar: matprodukterna torde vara färskare eftersom transportsträckan är mindre, man stöder inhemska matproducenter och således även den lokala och nationella ekonomin, det är lättare att kontrollera exakt vad man äter och att ta reda på uppfödnings-/odlingsförhållanden här än i ett land på andra sidan jorden samt vi har i Norden rätt så strikta kemikalierestriktioner och regler angående vad man får släppa ut i naturen. Kontakten med lokala producenter gör också att vi bättre förstår sambandet mellan djur och kotletten, grödorna och brödet, med andra ord hur kretsloppet fungerar. Det ökar i sin tur förståelsen för varför vi måste vara skonsamma mot och ta hand om vår milijö och våra matdjur.

Sen bör man ju komma ihåg att när-/lokalproducerat inte är samma sak som ekologiskt. "Gårdspotatis" från grannkommunen kan vara producerade på ett storskaligt jordbruk som använder bekämpningsmedel och sedan förpackas potatisen kanske i Tyskland, säljs i Holland och köps upp av din lokala återförsäljare. Därför bör man även kasta ett öga på förpackningsland om man är riktigt noggrann.

Kommentarer

Mia sa…
Häftigt projekt han har! Ska följas!
Cat sa…
Ja! Och HUR maten är packad tycker jag också är viktigt. Det mesta är ju tyvärr i plast nuförtiden, vilket förstås an vara ok om man återvinner det :) Men det mesta slängs ju i soporna :/
Mia: Väldigt strongt att han orkat hålla på så länge så hardcore.

Cat: jaa! Och varför, varför är ekologiska produkter jätteofta invirade i tusen gånger mer plast än vanliga grönsaker? Åh.
Vi väljer mest att köpa ekologiska produkter, men det känns ju lite konstigt att en importerad ekologisk grönsak ska vara mer ekologisk än en närproducerad icke ekologisk. Men ändå. Om det inte finns några ekologiska alternativ väljer vi alltid närproducerat av de icke ekologiska som finns.

Vad jag längtar tills jag har något eget att odla på så att jag kan odla mina egna saker helt ekologiskt. Närodlat och ekologiskt på egen tomt är ju det absolut bästa.