Monsantos frön och patent på tomat


Datumet för marschen närmar sig, så jag vill öppna upp frågan varför just Monsanto står i fokus när det kommer till genmanipulerade grödor. 

Monsanto är världens största biotekniska förtag som sysslar med genmanipulering av frön och grödor. De har tagit över de flesta fröföretag i världen och kontrollerar över 95% av bomullsproduktionen i Indien och 90% av sojaproduktionen. Grödorna som de manipulerat fram vill de ta patent på. Det betyder i praktiken att de vill ta patent på en viss typ av tomat, majs, soja och så vidare. Att ta patent på något betyder att man har en ny uppfinning och att man därför kan exkludera andra från att göra en likadan, kopiera den eller distribuera den utan lov. 

Hur fanken var det som Monsanto uppfann tomaten? Det känns lite som om man tagit en röd cykel och målat den blå och sen tagit patent på alla blåa cyklar. Ungefär så absurt är det. Jag förstår att det är själva tekniken som man kan patentera, men att försöka ta patent på en grönsak/växt som man ingalunda själv uppfunnit och på nåt som ofrivilligt kommer att spridas i naturen med väder och vind vare sig man vill det eller inte och sedan stämma skiten ur de vars jord fröna sedan råkar landa på är inget annat än skurkaktigt och absurt. Till dags dato har Monsanto stämt 410 bönder och 56 småföretag för brott mot deras patent på frön och de har vunnit varenda ett av dessa fall.

I patentprocessen beslagtar Monsanto fröna och i samband med köpeskontraktet görs det olagligt för jordbrukarna att spara fröna till utsäd för nästa säsong. Istället måste bonden förlita sig på Monsanto och köpa nya frön år efter år. Mycket ekonomiskt, i alla fall för Monsanto. Dessutom är en hel del av fröna utvecklats tilll infertila frön, som jag nämnde tidigare.

Varför i hela fridens namn köper bönderna deras frön då? Monsanto säljer in sina produkter genom att lova större skördar som inte drabbas av skadeinsekter eftersom de genmanipulerats som resistenta mot Monsantos eget  bekämpningsmedel. Det har dock visat sig att skördarna varken blir större eller att mängden bekämpningsmedel har minskat. Bönderna får inte den utlovade ekonomiska vinsten och speciellt för småbönder har det snarare gått tvärtom och konkurs hotar. Hittills har dock Monsanto varit duktig på att övertyga och dölja resultaten.

En självmordsvåg har svept över Indien som ett resultat av GMO-fröhandeln. Bönder som brukat sin jord och hoppats på större skördar med hjälp av Monsantos frön har gått i konkurs när den utlovade skörden uteblivit, men nya frön måste ändå köpas år efter år. Utvägen har då varit att ta livet av sig eftersom lagen i Indien stipulerar att skuldbördan följer en i graven och överförs inte till familjen/släktingarna.  

Så, känns det här som ett företag som man vill att ska få utfodra även våra finska kossor, grisar och höns? 

Kommentarer

Alltså det är ju helt sjukt, annat kan man inte säga.

Ville bara tipsa om att det också finns en namninsamling, ifall du inte kommit över den själv, här: http://www.avaaz.org/en/petition/We_dont_accept_this_Let_us_keep_our_seeds_EU/?agQSIeb
Ja, det är helt galet! Helt sjukt! Jag förstår att man kan ta patent på en teknik ja, men inte på produkter på det sättet.

Och HUR i allsindar kan Monsanto ha vunnit i alla fallen? Eller ja, såklart är de uppköpta.

Jag läste hos Fröken Ekoreko om kampen om världens fröer och EU vill att alla producenter ska registrera sina fröer. Läs här:

http://frokenekoreko.blogspot.de/2013/05/nytt-fro-lagforslag-skalper-bevarandet.html
Waenthoronien: Tack för tipset, jag har redan skrivit under et. :)

Linda: Åh, ska kolla in Fröken Ekoreko (härligt namn!). Tack för tipset.
Heidi sa…
Tack för ett informativt inlägg!
Kul att du diggade! Synd att du ren emigrerat till ön.