Ringblomman går att äta, koka, torka, odla

Bildkälla
Förra veckan kom igen ett avsnitt av det där danska TV-programmet om örter och ogräs. Det heter kanske Örteapoteket. Förra gången jag spetsade öron handlade det om maskrosor, denna gång handlade det om ringblommor.

I programmet menade man att alla människor skulle må bra av att äta lite naturmedicin nu som då. Det är bra att först ta reda på om det finns någon viss sjukdom som går i släkten för att både kunna verka förebyggande och vara extra vaksam när man stoppar i sig olika grejer. Problemet är att myndigheter inte får berätta om vilka näringstillskott och örter som kunde verka förebyggande för hälsan. Naturmedicin är helt avskilt från konventionell medicin - på gott och ont.

Om man vill använda ringblomman som läkemedel är det ytterst viktigt att blomman är ekologisk och inte besprutad. Bästa blommorna är de som har den starkaste färgen av orange, eftersom det betyder att de innehåller mycket lutein, som är en antioxidant och en form av betakaroten. Den innehåller även flavonider. Lutein tillverkas inte i kroppen, utan vi bör få det via kosten. Lutinet skyddar ögonen t.ex. från solstrålar och finns även i spenat. Ringblomman är dock inte ett registrerad naturläkemedel och man vet inte exakt vilken beståndsbdel av blomman som är den aktiva delen då det kommer till läkning.

Ringblomman är bra för:
 • brännskador ty lugnande
 • sår och skrapsår ty blodstillande
 • svamp ty antibakteriell inverkan
 • förkylningar ty antiinflammatorisk
 • matsmältningen
Ringblommeolja kan man själv tillverka genom att ta kronbladen av ett antal ringblommor och låta dem stå i en sluten behållare med olja (oliv, ryps, raps, solros...) i cirka tre veckor. En salva kan man göra genom att smälta cirka 30 ml ringblommeolja, 30 g lanplin (ungefär en matsked, finns i hälsokostaffärer) och bivax. Häll upp på burk, låt svalna och använd för t.ex. sår, läppar, huden.

Ringblomman kan även användas som shampoo, te eller i smoothies.

Shampoo av ringblommor
 • 600ml vatten
 • 100 ml sulfat
 • 200 ml palm- eller kokosolja
 • 18-20g salt
 • pantenol (b-vitamin liknande ämne ger kraft till håret)
 • ringblommeolja (ger rött och mörkt hår extra glans)
Smält allt, tillsätt ringblommeolja, färdigt.

Bildkälla

Kommentarer

Anonym sa…
Intressant. Hur länge håller sig shampoot? Var kan man köpa Sulfat och Pantenol? Webbutik? Tack på förhand och tack för inspirationen.
Tack för din kommentar! :) T.ex. från www.crearome.se kan man köpa naturkosmetikingredienser, men det kan även löna sig att fråga på hälsokostaffärer eller t.o.m. byggvaruaffärer.
Kanske även naturkosmetik.tictail.com har behövliga ingredienser. Sulfat har ju dock en uttorkande effekt på håret, dvs. hårets naturliga oljor sköljs bort. (olika sulfat används i så gott som alla "vanliga" shampoon också, det är den det som är tvålen och löddret)