Den mörka sidan av lågenergilampor

Är ekologiskt alltid det bästa alternativet? Tja, det beror på vilka aspekter man prioriterar. Om energiförbrukningen är det man vill åt så kanske lågenergilampor verkar bättre än vanliga glödlampor. Om man tittar på vad lågenergilamporna tillverkas av och vad som lämnar kvar av dem när de är förbrukade så är vanliga glödlampor eller LED-lampor att föredra.

Lågenergilampor innehåller kvicksilver. Det handlar inte om enorma mängder, upp till ca. 5 mg, men kvicksilver är en mycket giftig tungmetall, som är en av anledningarna till att rovfågelstammarna i Norden minskat. Läget har dock förbättrats och rovfågelstammarna har börjat återhämta sig. Om användningen av lågenergilampor ökar och folk inte klarar av att föra de använda lamporna till återvinning kan det ha förödande konssekvenser för miljön om kvicksilvret åter börjar spridas i naturens kretslopp.

Däremot innehåller glödlampor bly. Därför borde även glödlampor med rätta sorteras, men enligt gällande sopsorteringsregler ska glödlampan sorteras med brännbart avfall. Problemet är att blyet ofta läcker ut i naturen när det regnar på askan av det brännbara avfallet.

Nu när man håller på och fasar ut användningen av glödlampor så kan det vara bäst att skippa lågenergilmaporna och gå direkt till led eller halogenlampor. De lamporna innehåller inte kvicksilver och borde funka rätt så bra även med tanke på belysningseffekten.

Här är i varje fall en halvtimmes dokumentär om lågenergilampor och vilken miljöeffekt de har.

Kommentarer

Det här visste jag inte om innan och min sambo menade att vi var tvungna att ha LED-lampor för de är bättre. Jag fattade först inte varför lågenergi inte dög. Det är ju ganska knäppt egentligen. I Sverige skulle man förbjuda vanliga glödlampor och lågenergilamporna ökade explosionsartat på affärerna. Men sen ändrade de sig tydligen. Jag trodde lite naivt att det var bättre med lågenergilampor. Nu har vi nog mest LED, vanliga och så några andra som jag inte kommer ihåg vad det är.
Heidi sa…
Viktigt inlägg! Tror många slentriamnässigt köper lågenergi då de ska vara "miljövänliga" =P