Inför lagen bör alla vara jämlika

Visst har även du, finländare, också skrivit under medborgarinitiativet Tahdon 2013? Visst? Viiisst? Jämlikhet inför lagen och kyrkan lämnas utanför.

I korthet handlar det om att äktenskapslagen i Finland idag omfattar endast äktenskap mellan en man och en kvinna. Ett äktenskap är ett lagligt kontrakt som ger vissa rättigheter och skyldigheter, bland annat vad gäller arv eller rätten att närvara vid allvarliga olyckor eller sjukdomar. Idag har man i ett registrerat äktenskap samma skyldigheter som övriga äktenskapsidkare, men inte samma rättigheter.

Det handlar inte om rätten till att vigas i kyrkan eller nåt som har med religion att göra överhuvudtaget. Det handlar om jämlikhet. Jämlikhet inför lagen oavsett om du äter griskött, firar ramadan eller älskar en person av samma kön. Lag och religiöst motiverade moraliska övertygelser är skilda saker.

Om inte ditt namn ännu står på listan så uppmanar jag dig till att ta dina bankkoder och klicka in dig HÄR.

Kommentarer

Det där med att det ska vara lika inför lagen med både rättigheter och skyldigheter är ju så självklart när man tänker efter. Bra initiativ!

Lite nyfiken bara, varför måste man ha sina bankkoder till detta?
Maggie sa…
Ja, visst låter det udda, men tanken är alltså att varje medborgare som skriver under ska kunna identifieras. Lite som att rösta, för att undvika fusk. Man kan identifiera sig via nätet antingen genom telefontjänst (som man bör ta i bruk via sin mobiloperatör), via bankkoder eller genom ett chipförsett id-kort.
Aha, jag anade att det var nåt sånt. Smart ändå, men har alla bankkoder? Jag vet inte hur det är i Finland. Min mormor tex har ju inte internetbank överhuvudtaget.
Maggie sa…
Det går nog också att göra det på gammaldagsvis med brev med underskrift också tror jag.