Att kemikaliebanta

Hej, ni har väl inte missat att Underbara Clara skriver om kemikaliebantning? Det handlar alltså om hur man kan försöka att minimera mängden kemikalier som kommer in i hemmet via olika prylar, möbler och kläder.

En poäng som jag speciellt fäste mig vid var paradoxen med loppisfynd. Å ena sidan har de översta lagren av potentiellt farliga ytbehandlingsmedel slitits bort från second hand möbler, kläder och leksaker. Å andra sidan har man för 5-10-20 år sedan använt kemikalier som idag är förbjudna. En bra regel och bra ställe att börja är att undvika mjuk plast.

Det lönar sig inte att ta itu med hela hemmet på en gång. Då blir det lätt överväldigande. Börja med en sektion i gången, t.ex. barnens leksaker, sängkläderna och madrassen, badrummet eller köket. Själv försöker jag t.ex. köra med naturliga och så kemikaliefria städprylar och tvättmedel som möjligt. Eller det var väl där jag började och sen har jag fortsatt med kosmetika och hud - och hårvård.

Kommentarer

Mia sa…
Jag funderar en hel del på det där också. Speciellt gamla leksaker. Men undrar om de nya kemikalierna är så mycket säkrare än de gamla, eller är det bara det att vi inte utsatts för dem tillräckligt länge för att veta vilken skada de har på kroppen. Kottar, stenar, barr och rötter - bästa leksakerna hittills. Man borde ju vara glad när ungarna är inne i "samla alla kvistar och stenar på vägen hem från dagis"-stadiet och uppmuntra mera sånt...
Mm, det stämmer att långtidseffekterna av våra nya kemialier inte ännu är utredda.