Äggtvätt

Jag försöker undvika kemikalier så gott det går och har därför övergett vanligt shampoo och tvättar nuförtiden håret mest med ägg och äppelcidervinäger eller ibland med matsoda.

Jag har dock de senaste månaderna haft problem med att få håret riktigt rent med hjälp av ägg. Man kan inte använda för varmt vatten när man äggtvättar för då börjar ägget koagulera. Detta är ett problem på vintern eftersom en kall dusch inte lockar när man redan är frusen. Jag var lite slarvig vid en tidspunkt och ömsom tvättade med ägg och ömsom med ekoshampoo. Det kan också ha varit en orsak till att ägget inte riktigt var effektivt, när jag blandade in shampoo i håret med jämna mellanrum. En tredje potentiell orsak kan ju faktiskt vara äggets kvalitet. En fjärde orsak kan vara att jag varit för otålig (och frusen) och inte låtit ägget verka tillräckligt länge (5 minuter eller så).

För några veckor sedan fick jag även små utslag vid hårfästet. Jag undrade om det berodde på ägget eller på stress och brist på sömn eller på någonting helt annat. Nå, vi ska se hur det går.

Linda, a penny for your thoughts? Du har ju också äggtvättat en längre tid.

Kommentarer

Jag har använt äggtvätt bara en gång, och trots att det var mitt i sommaren tyckte jag det var jobbigt med kallt/svalt vatten så det blev aldrig nån vana för mig. Däremot har jag använt mest matsoda, ända tills för några veckor sen när jag bara inte orkade stoppa nånting alls i håret, så numera använder jag bara vatten. Funkar också, för mig åtminstone :)
Så här är det för mig: Jag måste skölja håret ganska länge och massera i hårbotten med varmt vatten för det spelar ingen roll för mig om det är kallt eller varmt. Efter det häver jag i ägget och låter det verka ett tag. Kanske rakar jag ett ben eller två under tider. Sen sköljer jag ur det med kallt vatten och håller på att dö.

Jag tror att dina erfarenheter av att det inte känns rent är för att du mixat det med schampo. Det tar ju trots allt ca 6 veckor för håret att vänja av sig från schampo när man börjar med äggtvätt. Det kan ju vara det.

Att du fått utslag kan ju bero på schampot också och att din hud har vant sig vid ägg. Fast om det är ekologiskt är det ju rätt bra ändå. Kanske är du stressad? Eller så håller kroppen på att rensa ut någonting. Jag har ju inte läst alla dina inlägg ännu pga min resa så jag kan ha fel, men läste jag inte något om fasta?

Hursomhelst, hoppas att det blir bättre. Jag vet att jag känner mig alltid lite smutsig om håret är smutsigt. Då kan en ju bli deprimerad över mindre :)
Jag skulle tycka det var så behändigt att bara kunna använda vatten. Coolt.
Tack för rådet Linda! Jag tror också att shampoot är största boven i dramat. Och sen måste jag bli mer tålmodig :P
Anonym sa…
Testa schampoo på bit (finns på ekosoppi)Funkar finfint!
/Jenny
Jag har hört om shampoo på bit. Ska försöka komma ihåg det nästa gång jag viker in till Ekosoppi.