Reko - andra mötet

Igår var jag på det andra utevecklingsmötet för Reko-avtalen, där man försöker starta upp ett system med handel direkt mellan bonden och konsumenten. Vi funderade och uppskattade mängden matprodukter som en familj kunde beställa per gång och kollade lite noggrannare på hur kontraktet mellan konsument och producent ser ut.

Ett problem som vi återkom till var grönsakslådan. De andra produkterna verkar fixa sig. Det är för det första svårt att hitta producenter som odlar ekologiskt och för det andra svårt att hitta någon som vill leverera så små mängder som det (till en början) är frågan om och för det tredje är det svårt att få ett brett sortiment från bara en producent. De flesta har ju nischat in sig på en-två-tre produkter. Ett förslag var att man beställer en grönsakslåda för säg 20€ och producenten sedan fyller lådan med de grönsaker som han har. Man kan alltså inte på föhand beställa låt oss säga 1/2 kg tomater, en gurka, två squasch och så vidare, utan det blir säsongsgrönsaker enligt vad som mognat. Eller så skippar man "grönsakskorg"-tänket helt och hållet och gör istället kontrakt med många olika producenter för att själv så att säga plocka ihop en korg med grönsaker.

Bäst lämpar sig det här systemet för små producenter som nyligen startat upp och vill ha allt cashflöde som går. Så om ni sitter på några bra funderingar om hur man kunde locka till sig producenter hojta till. Kanske man själv skulle måsta dra igång ett småskaligt ekojordbruk, hehe.

Mest intresserad är jag av att få köpa ekoägg från frigående höns billigare än i butiken, sen kan jag kompromissa lite mer med de andra produkter vad som är ekologiskt och vad som är närproducerat. För tusan finska pinnar vad ekoägg är dyra.

Kommentarer

Heidi sa…
Finns det möjlighet att köpa lokalt beteskött via detta? =O Är som handfallen när det kommer till vart man hittar lokalt, bra kött...
Ja! Det kommer det högst troligen att finnas :)
Lotta sa…
Det är de, och tusan va många dyra ekoägg som slängs i butikerna av denna orsak. (Fastän de skulle stå sig en månad längre om de stod kallt)
Neeej, äsch vad tråkigt! Ja, ägg håller ju hur länge som helst bara de står kallt. I bästa fall i flera månader efter bästa datum.