(Upp)skattat kött

I Svergie har man tänkt införa en koldioxidskatt på kött. Svenskarna är en av de kötthungrigaste folken i Europa, tillsammans med Finland och Luxenburg. Enligt HBL åt finländarna 17 kg kött/person/år 1960 och 77,7 kg kött/person/år 2011 (jmf. Svergie 87kg/person/år). Ändå är vi i Finland inte redo för en skatt på kött. Det kan ju förstås ses som rätt så förmyndaraktigt att staten försöker begränsa vår kötthunger genom beskattning, dvs. berätta för oss hur vi borde leva. Dessutom skulle skatten drabba låginkomsttagar och klasskillnaderna skulle öka.

Förutom att köttätande är en belastning för miljön utgör det även en hälsorisk. Storkonsumtion av rött kött har kopplats samman med cancer i tarmarna och buken. Att producera kött kräver mer resurser än att producera spannmål och grönsaker. Visst kan och ska vi fortsätta äta kött, men inte i de här sjukliga mängderna som vi gör idag. Köttkonsumtionen har ökat lavinartat i västvärlden under de senaste decennierna på samma gång som köttkonsumtionen även ökat i fattigare länder.

Det fina i kråksången är ändå att av de som intervjuades (i papperstidningen) svarade typ fyra av fem att de äter kött några gånger i veckan och bara en svarade att hen åt kött varje dag. Jag trodde siffrorna skulle vara värre. Eller så tänkte de inte på att även lördagskorv är kött.

Ett gott råd är att se kött som en krydda: använd kött, men i små mängder.  

Kommentarer

Jag läste en artikel där Elsa Billgren blivit intervjuad av Allt om Stockholm angående att äta vegetariskt i Sverige. Där pratar hon om en köttstatus i Sverige och det känns som att det an anses finare att äta kött än att vara vegetarian. Om det inte kunde bli lite mer inne att vara vegetarian så hade nog köttätande gått ner.
En köttskatt hade nog hjälpt till lite, men samtidigt så tror jag inte att det kommer att hända. Tänk dig protesterna. Också bland beslutsfattarna.
Intressant! Du har så kloka kommentarer :) Det verkar minsann finnas en köttstatus i Sverige bedömande av kommentarerna på Aftonbladet (o säkerligen även i Finland). Folk har reagerat ganska hysteriskt. Det handlar ju inte om att förbjuda kött, utan att minska på konsumtionen. Traditionen att äta kött är förvisso gammal i Skandinavien på grund av miljöförhållandena som vi har här, men att äta den här mängden kött per person per år har inga långa anor.
Ja, precis, hysteri är ordet! En del reagera så offensivt på just det här med kött och vegetarianer. Jag har läst och hört så många "hål i huvudet-saker" om det här med köttskatten att man kan bli mörkrädd.

Och tack, det är bara roligt att vara här och läsa dina kloka saker :)