Maggies kåldolmar

I ett försök att äta säsongsmat experimenterade jag idag med vegetariska kåldolmar. Jag följde inte något recept utan tog lite av det jag hade i skåpet. Det här var också en del av "Släng ej mat"-projektet genom att försöka använda det jag har i skafferiet i form av konserver, ris, mjöl och whatnot.

Maggies vegetariska kåldolmar (ca. 12 stora)

1,5 dl pärlgryn av korn
3 medelstora morötter
1 liten/medelstor palsternacka
en halv purjo
en burk (285g) vita bönor (GoGreen använde jag)
3 vitlöksklyftor
1 cm ingefära
olja
Kryddor: salt, peppar, spiskummin, cayenne
Savojkål, ca. 12 blad

Gör så här:
Koka pärlgrynen i 4 dl vatten och en halv tsk salt. Riv morötter, palsternacka och finhacka purjon, vitlöken och ingefäran. Skölj bönorna i kallt vatten och hacka i mindre bitar. Blanda ihop allt och  krydda med salt, peppar och valfria kryddor. Låt gärna stå och dra en timme eller så. Koka upp vatten i en stor kastrull (kom ihåg att använda lock för att minska energikonsumtionen) och sänk ner de lösgjorda kålbladen i vattnet låt koka i max 5 miniuter. Tanken är att endast mjukna upp kålen lite grann, inte att koka ur alla näringsämnen. Man kan sära bort en triangel av kålbladet där roten är som tjockast för att lättare kunna vika ihop dem. Sätt 1-2 dl rotröra i varje blad och vik ihop.

Hur smakade det då? Riktigt bra, men någon stor kulinarisk upplevelse var det nog inte. Kryddningen kunde nog finjusteras lite och så skulle jag ha satt mera korngryn

Pärlgryn av korn är ett inhemskt alternativ till ris. Istället för att transportera ris tusentals kilometer från Asien kan man använda korn från Finland. Paketet bär en CO2e-mätare som visar hur stort koldioxidavtryck produkten har. I beräkningarna har man tagit i beaktande alla olika skeden från sådd till förädling tills det att produkten står i butikshyllan. På ekologia.fi kan man läsa mer om mätare. Pärlgrynen av korn ligger lägst ner på skala och påverkar alltså klimatet i mycket liten grad.

Olika sorter av kål är i säsong just nu. Savojkålen odlas i Skandinavien på hösten och i Nordeuropa under resten av året. Problemet med de flesta sorter kål är att de kräver väldigt mycket näring och därför används också mycket gödsel. Ekologiskt odlad kål har dock inte utsatts för konstgödsel.

Kommentarer