Jag bara bubblar av tips tydligen. Istället för vanlig isbergssallad kan man med fördel använda kinakål som salladsbas. Krispig och fräsch, utan en stark kålsmak eller seghet.
Kinakål är i säsong just nu och därför ett klimatsmartare val än vanlig isbergssallad. Förutsatt att inte heller kinakålen importeras från Sydeuropa, såsom isbergssalladen görs om vintern. Läs mer om säsongsmat här på säsongsmat.nu.
Kinakål är i säsong just nu och därför ett klimatsmartare val än vanlig isbergssallad. Förutsatt att inte heller kinakålen importeras från Sydeuropa, såsom isbergssalladen görs om vintern. Läs mer om säsongsmat här på säsongsmat.nu.
![]() |
Min kinakålssallad med avokado, paprika, soltorkad tomat, inlagd vitlök och cheddarost. Även dagens lunch. Nu! |
Kommentarer
Är inte "säsong" den tid på året då produkten är som färskast och då har bäst smak?
Men kinakål lagras ju i stora, klimatkontrollerade hallar, vilket kräver rätt mycket energi så jag kan inte hjälpa att undra hur klimatsmart det egentligen är?
(Observera att jag inte säger att det inte är klimatsmart, bara att jag undrar)
Om man vill äta produkter utanför säsongen (dvs. växt- och lagringsperioden) behövs antingen långa transportsträckor från ställen där produkten kan odlas längre än i vårt närområde eller växthus och andra hjälpmedel för att kunna förlänga odlingssäsongen här. Med andra ord, lagerhallar vs. transportsträckor och växthus. Här torde nog lagerhallarnas energikonsumtion vinner alla gånger misstänker jag. Lagerhaller finns i vilket fall som helst, skörden måste ju förvaras någonstans. Att producera alla olika sorts produkter i en jämn takt året om (i praktiken i olika delar av världen) för att undvika förvaringshallar låter inte speciellt hållbart. Men det är bra att ifrågasätta :)