Internet är en miljöbov

Hörde idag i morgonradion att användningen av internet och IT kan ha lika stor miljöpåverkan som flygtrafiken. Att googla 100 gånger kräver lika mycket elektricitet som att stryka en skjorta (nå, det var en underlig jämförelse). Att skicka en Word fil istället för en PDF kräver mindre el, likaså komprimerade och nerpackade filer. Största boven är nedkylningen av elektroniken som upprätthåller Google, IMB m.m. Man kunde effektivera energianvändningen avsevärt och förmodligen kommer elektronikjättarna också att göra det, eftersom de på så sätt sparar pengar.

Jag måste erkänna att jag nog aldrig riktigt på allvar reflekterat över hur mycket elektricitet som går åt till alla datorer, modem och telefoner som man använder. Men nej, jag varken kan eller orkar ha dåligt samvete över det idag. Här är det inte konsumenten som bär det tyngsta oket. Att inte lämna grejer i standby och viloläge är förstås en sak som vi konsumenter kan tänka på.

Kommentarer

Heidi sa…
ojj, det har jag inga ens tänkt på. Men sen igen måste man ju sätta internets diverse användbara funktioner i relation till hur mycket energi samma sak skulle dra om man gjorde det utan internet. Som att till exempel skicka ett mail till USA istället för att skicka ett brev (som måste transporteras med bil och flyg), e-fakturor som eliminerar onödig post, för att inte tala om vilket lyft internet har gett handel med begagnade grejer (findit, tori.fi.... Men det är nog sant att man måste använda med eftertänksamhet :) Ett tips är att använda Blackle istället för google, använder mycket mindre energi :)
Precis. Rapporteringen i media tog inte fasta på de aspekterna. Backle har jag inte ens hört om. Måste kolla :)