Våga anmäl

Idag trendar hashtaggen #vågaanmäl på Twitter. Hela 80% av sexbrotten i Sverige anmäls inte. Vilken siffra! Orsaken till varför man inte anmäler kan vara skamkänsla, rädslan att inte bli trodd eller något annat. Klart är i alla fall att det finns en tabu kring ämnet. Man vill inte gärna prata om det. Läs mer om initiativet i DN eller på vagaanmäl.se.

Syftet med "Våga anmäl" är att få fler människor att våga prata om men framförallt anmäla sexualbrott de varit utsatta för.Ytterligare en ambition är att lyfta frågan om sexualbrott till en ny politisk nivå, menar initiativtagarna Josefin Bunner, Marie Plosjö, Inka Rodriguez och Cissi Wallin.

Det här inte inte en kvinnofråga. De har letat med ljus och lykta även efter de utsatta männens historier och det visade sig vara svårt att få män att ställa upp med namn och bild. Det här visar att det finns en stor tabu, troligtvis ännu större än för kvinnor, att tala om det. Här kan man i alla fall läsa Hans Knutagårds öppna brev till främst män som blivit utsatta för sexbrott av män.

Kommentarer