Speltbröd - föda för den romerska armén

Började morgonen med att baka ett bröd på det ekologiska speltmjölet som jag nyligen köpt och inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Nanò tipsade om ett recept på romersk armébröd. Super gott! Hon tipsade även om att sätta frön och valnötter i brödet för mer smak. Tack för det!

Brödet innehåller alltså:

500 g speltmjöl
1 tsk havsalt
3 msk olivolja
1 tsk honung
15 g jäst
4 dl vatten
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl valnötter, krossade
1 msk linfrön

Man kan baka det antingen i form eller på plåt som ciabattabröd på 180C i cirka 35-40 minuter. Mängden frön och nötter tillsatte jag på högt så de angivna måtten kan tolkas på ett ungefär. Degens konsistens var konstigt seg och oklibbig. Skön att arbeta med i varje fall.

Spelt, eller dinkel som det också kallas, är en variant av vete. Ibland kallas den även urvete och den tillhör mänsklighetens allra äldsta kulturväxter. Man har odlat det från stenåldern fram till vikingatiden. Det sägs att det Romerska rikets armé matades med spelt. Som den historienörd som jag är får den här informationen brödet att smaka ännu bättre. Nog med historia och vidare till speltens egenskaper.

Spelt har ofta högre halter av vitaminer och mineraler i jämförelse med vete, eftersom dessa finns i frövitan till skillnad från vete där de i högre grad sitter i skalet. Spelt innehåller bl.a. B-vitaminer, järn, kalcium och magnesium. Den är mer vattenlöslig än andra sädesslag, vilket gör den mer lättsmält. Spelt tycks även ha ett större proteininnehåll än råg och havre. Spelt anses vara bra mot migrän och smärtor i muskler och leder.

I dessa klimatkrisade tider kan det också vara intressant att veta att odling av spelt kan ske i magrare jordar och i bistrare klimat än de flesta sädesslag. Spelt anses vara väldigt lämplig för ekologisk odling eftersom det inte kräver konstgödsel eller växtskyddsmedel. På grund av sin ursprungskaraktär klarar spelt bättre av olika växtsjukdomar och mögelsvampar än förädlade sädesslag.

Så där. Dagens info avklarad.

Kommentarer

Linnéa sa…
Tack för infon, jag tycker att spelt är jättegott. Synd bara att det måste vara så dyrt.
Jag vill ju leva som jag lär. Svårt att göra det när jag alltid måste betala mera för det.
Hej-hej.
Jo, shit vad dyrt det är :/ Man kan försöka använda det bara ibland och hitta andra bra alternativ att varva mellan, typ råg och graham kanske.
Nanó sa…
Vad bra att brödet gillades! Ska själv ta och baka ett eller två armébröd när jag åker hem över jullovet, här i Belgien lagar man ej bröd på något annat än vanligt raffinerat vete (som är smaklöst och näringsfattigt). Supertråkigt, verkligen. Det enda "mörka" mjölet jag hittar är långt ifrån fullkorn och blir grått när man lagar det och smakar även därefter... lite som kartong. Och ja, synd att spelt är så himla dyrt. Det har jag alltid ojat mig över, det är mitt favoritmjöl. Smakar gott och är bättre för miljö och kropp!