I dagens tidning

Idag figurerar undertecknade på Vasabladets sidor och pratar om ekologiskt leverne i kombination med en god ekonomi. Den wunderbara Linn Jung som praktiserade på VBL förra veckan tog kontakt med mig och ställde mig några frågor. Proffsig kvinna. Det finns ingen nätversion av artikeln, så tyvärr kan jag inte länka.

I stort sett handlar det om vad man kan göra för att leva mer ekologiskt, även små handlingar räknas. Vi diskuterade även om att ekologiska köpvanor inte automatiskt betyder dyrare. De flesta som strävar efter ett mer ekologiskt liv är ju "vanliga människor", inte höginkomsttagare. Man kan med andra ord få ekonomin att gå ihop utan att det blir ekonomiskt ohållbart. Ett ekologiskt och ekonomiskt vettigt sätt att spara på galoscherna är ju att helt enkelt inte konsumera så mycket och att köpa kvalitet när man en gång köper nåt nytt.

Kommentarer

Linnéa sa…
Fast tycker nog att ekologisk mat tyvärr ofta är dyrare.
Maggie sa…
Jo, en ekologiskt odlad citron är oftast dyrare än en konventionellt odlad citron (priserna har dock börjat sjunka på en del produkter). Men köper man ekologiska råvaror och lagar mat av "äkta varor", istället för att köpa halvfabrikat blir det billigare. Köper man produkter enligt säsong (medges att det är ganska svårt på vintern i Finland) så är det billigare än att t.ex. envisas med att köpa tomater i januari. Köper man färre plagg av bra kvalitet än många billiga av dålig kvalitet så sparar man. Ekologiskt leverne handlar inte bara om den där stämpeln på produkten, utan också om hur vi konsumerar.
Linnéa sa…
Ditt resonemag makes sense.
Har lite en känsla oxå att varor säljer bättre ifall de har nånstans ordet ekologisk på förpackningen. Svårt att veta i djungeln. Som du märker har jag lite gett upp där.

Närodlat är ju alltid safe. Morötter, kålrötter, potatis, lök kommer man förstås ganska långt med.

En "4H-kvinna" sa att vår matlagningsbas är kött medan det runt Medelhavet är nån grönsak. Tycker inte du att det låter? jättebra?
Trevlig självständighetsdag.
Maggie sa…
Det har du så rätt i. Det är trendigt med eko nu så man försöker väl nog på olika sätt med färgsättningar ect. sälja allt möjligt. Så läge det inte underminera hela konceptet så är det väl bra.

Det kunde säkert vara bra om vi kunde variera oss lite mer och inte alltid utgå från frågan om vi ska laga nöt/höna/gris idag.

Trevlig dan för självständighetsdan! ;)