Egen äppelcidervinäger

Försök till tillverkning av egen äppecidervinäger.
Minns ni att jag gjorde ett försök att laga egen äppelcidervinäger? Receptet gick ut på att sätta överblivna delar av äpplen i en glasburk och låta det stå och dra i cirka en månad. Burkens innehåll skulle blandas om en gång per dag för att syresätta vätskan. Mina burkar fick dra på en mörk och varm plats i cirka fem veckor.

Hör och häpna, mitt experiment har lyckats! Äpplena ruttnade inte och spred inte heller en hemsk lukt i hela lägenheten. Istället blev vätskan så pass syrlig att bakterier inte kunde slå rot. Den minsta flaskan på ca. 1L lyckades dock inte. Kanske proportionerna mellan vatten och äppel var fel, eftersom vätskan smakar blaskigt.

Det är ju superenkelt att göra egen äppelcidervinäger! Det jobbiga är snarare att tvätta och desinficera flaskor och att sila vätskan.

För silning behövs en sil, skålar och hushållspapper att sätta i silen för att till sist sila bort "bottenslammet".
Vinägervattnet blir väldigt grumligt och innehåller en hel del äppelrester som måste silas bort. De största bitarna tog jag bort med en vanlig sil och sen silade jag vätskan genom kaffefilter. De blev (för) snabbt tilltäppta så jag övergick till ett billigare material: hushållspapper och en vanlig sil. Ett tips är att först försiktigt hälla vätskan några gånger genom en vanlig sil för att få bort det värsta. Vänta gärna några minuter mellan silningarna så äppelpartiklarna hinner sjunka till botten. När man tycker att vätskan är tillräckligt "klar" efter några (många) silningar låter man partiklarna sjunka till bottnet ännu en gång, häller försiktigt bort det översta lagret genom en sil och silar sedan resen genom håshållspapper i silen (krävs flera hushållspapper). Det blir inte en lika klar vätska som köpt vinäger, men smaken är i alla fall den rätta.

Det lönar sig att vara lite förutseende och spara flaskor av olika slag i några månader före man börjar laga vinägern. Här har vi t.ex. en konjaksflaska, äppelcdervinägerflaskor, sojaflaska, vinflaska och risvinägerflaska. En del av flaskorna passar bra som ge-bort-gåva.

Kommentarer

Unknown sa…
Man kunde säkert sila genom en kökshandduk också?! :)
Mia sa…
Hur stora glasburkar använde du medan de fermenterade? och hur mycket äppel/vatten?