Coola isländare

Om det här stämmer så har ju nog Reykjvavik världens coolaste borgmästare. Före Jon Gnarr blev politiker jobbade han som taxichafför, skådespelare och komiker samt spelade han i ett punkband. Som barn blev han diagnostiserad som mentalt handikappad och var inlagd på sjukhus för det som 5-7 åring. Han har även dyslexi och ADHD och gick just och just färdigt grundskolan.

År 2009 grundade han tillsammans med en handfull andra personer utan erfarenhet av politik ett satiriskt politiskt parti, The Best, som parodierade den politiska arenan på Island. I valet vann de en brakseger. Det visar väl ganska tydligt att folket hade fått nog av den politik som praktiskt taget drev Island i konkurs i och med bankkrisen. Proteströster helt enkelt. Den här gången fanns Kalle Anka på riktigt. Hoppas denna Kalle kan göra nåt på riktigt också.

En sak är jag i alla fall övertygad om, vi behöver nya system, nya sätt att styra världen, nya vindar. Ekonomisk vinst och pengar kan inte få vara vår enda drivkraft och första prioritet. Grejer, status och konsumtion kan inte vara viktigare än våra medmänniskor, naturen och framförallt oss själva.

PS. Man kan också följa Jon Gnarr på Facebook.

PPS. Oj, är jag väldigt ofosterländsk nu när jag snackar så varmt om ett annat land på självständighetsdagen?

Kommentarer

Cat sa…
du har väl kollat in Uruguays president? :) http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-20334136
Maggie sa…
Mm, jag just det han. Cool dude och ädelt att skänka sin lön till välgörenhet! Där kunde många toppolitiker ta efter. Men styr han landet också eller pysslar han mest på sin farm?