Byggare Bob eller McD

HBL skrev för några dar sedan att matvanor kan påverka depressionsrisk. Risen att insjukna i melankolisk depression är större för dem som lider brist på folsyra och B12-vitamin.Veganer som varken äter kött, fisk ägg eller mjölkprodukter är extra utsatta för denna risk.  Både B12 och folsyra är viktiga för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på dessa ämnen ger anemi.

Det är intressant hur mat fungerar som våra byggstenar. Det är inte alls egalt vad vi stoppar i oss bara för att få energi och inte svälta. Allt vi sätter i munnen påverkar också vår kropp och i förlängning och vårt sinne. Ibland mer, ibland mindre.

Folsyra eller folat är en form av B-vitamin.  Ät mörkgröna bladgrönsaker och och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär för att få i dig folat. Även fullkornsprodukter och filmjölk innehåller förhållandevis mycket folat. Till exempel spenat, broccoli, blomkål, rödbetor, röd paprika, apelsin, kiwi, jordgubbar, hallon, råris och lever innehåller folat.

B12-vitamin finns främst i kött, fisk, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Det förekommer inte i större mängder i växter, men i någon mån i frementerade produkter såsom surkål, syrade grönsaker, sojasås, öl och i vissa alger samt eventuellt i groddar. Däremot finns B12 i jorden och således också på icke skalade och rengjorda grönsaker. Ofta innehåller skalet också andra nyttiga ämnen, så var inte för snabb att skrubba och skala bort skalet på t.ex. potatis. B12 kan också lagras i kroppen. Levern innehåller vanligtvis mellan 2 och 5 mg, vilket räcker för 3-6 års behov (utan tillförsel av ytterligare B12). Dessutom återvinner kroppen en del av vitaminet vilket gör att en människa kan klara sig mycket länge utan tillförsel.

Kommentarer