Nov 14, 2012

Värdig nog

Kommentaren "Jaa, det är du värd!" om att ta en bulle, en filmkväll, en shoppningtur, ett vinglas eller någonting annat "belönande" irriterar mig. Uttrycket för alltid mina tankar till tidpunkter då jag kunde anses att inte vara värd ovannämnda aktiviteter. Jag tycker nämligen att jag alltid är värd ett glas vin, en avkopplande stund och så vidare. Det spelar ingen roll om jag inte kunnat fokusera och inte fått så mycket jobb gjort, jag är ändå värd en paus. Eller värd och värd, inte tänker jag skämmas för att jag går på kafferast i alla fall. Finns det alltså tidpunkter när jag inte är värd detta? Finns det andra människor som inte är värda ovannämnda grejer medan jag nog är det? Menar hen det? Överanalyserat så det förslår, jag vet.

Faktum är ju att olika mat, aktiviteter och saker fungerar som belöning för de flesta för oss. Den kan utgöra tröst, motivera en prestation och få en att må bra.

Jag blir ändå lite irriterad och nästan förnärmad och tänker "Vem är du att bedöma det?", men jag inser ju också på samma gång att personen bara vill vara snäll och menar väl. Jag håller mig från att inte svara med ett sarkastiskt men leende "Jag veeeet!". Jag vill kanske inte bara att andra ska vara den som bedömer när jag är värd någonting eller inte. Jag har ju en vansinnigt dålig vinnarskalle som kanske bottnar i en rädsla att bli bedömd och underkänd. Ojsan, nu ska jag sluta leka amatörpsykolog. 

Vad finns det för uttryck som irriterar er?

3 comments:

Linnéa said...

Oj vilken kiva fråga. Många uttryck. Jag blir ofta irriterad på uttryck som är "trendiga" och som alla använder i tid och otid. T ex preggo, möta upp, finaste... orden i sig själv är ingenting/neutrala. Det hörs och skrivs för mycket bara. Blir tjatigt.

Linnéa said...

Aj jag skulle ju skriva om det där att vara värd. Bra point och inställning. Att njuta är livets salt och ibland när det är jobbigt och man verkligen inte är "värd" en belöning är det kanske just då som man behöver den som mest. Hmm, fattar du?

Maggie said...

Hehe, precis, ett av de där trendiga orden som jag hakar upp mig på just nu är att någonting är chef ;) Jo, jag tänker lite som du, att man nog behöver den där belöning fast man inte presterat enligt förväntningarna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...