Nov 25, 2012

Tvättnötter - en bluff?


Jag har tidigare skrivit lovord om tvättnötter som ett bättre alternativ till vanligt tvättmedel. Det finns dock en hel del röster och tester som visar att tvättnötter inte är ett mirakelmedel när det kommer till rengöring. I testet som Råd & Rön gjort visar att det är effektivare att tvätta med bara vatten än att använda tvättnötter och tvättbollar. Om ni läser artikeln råder jag er även till att läsa kommentarerna. Jag ger dock inte så mycket för deras test eftersom man för det första inte kan bunta ihop resultat av tvättnötter och tvättbollar, eftersom det är två helt olika produkter med olika påstådda effekter. Tvättbollen Ecozone släpper alltså ifrån sig en hel del skadliga kemikalier, men i artikeln gör man inte skillnad på nötternas utsläpp och tvättbollarnas utsläpp. För det andra har de inte redogjort för hur de har använt nötterna, om de har gjort ett avkok och delat nöten i mindre bitar som är väsentliga moment för att nötterna ska fungera i 40 graders tvätt.

Nu undrar jag varför man anser att tvättnötter ska vara lika effektiva som konventionella tvättmedel. Huvudsaken är ju att det blir rent. Att det blir superrent med den bieffekten att skadliga kemikalier frigörs i vattnet tycker jag inte riktigt är rimligt.

Tvättnötter marknadsförs inte heller eller är ämnade för fläckborttagning, utan tvättnötterna är menade för normalt smutsad tvätt. Vid svårare fläckar bör man förbehandla plagget, liksom man även gör med vanligt tvättmedel. Råd & Rön menar förresten att dagens tvättmaskiner är så effektiva att det är maskinens rörelser som gör grovjobbet med att arbeta bort smutsen och att man därför lika bra kan tvätta med bara vatten som med tvättnötter. Om tvättnötter har samma rengöringseffekt (men samtidigt gör textilierna mjukare) som vatten frågar jag mig igen varför det inte räcker. Normalt smutsad tvätt blir ju ren bara av maskinens arbete, varför då tillsätta syntetiska kemikalier i vattnet?

Här måste jag dock tillägga att det nog inte forskats speciellt mycket i hur det verksamma ämnet saponin, som är en naturligt förekommande såpa, bryts ner i vattnet, men det kan knappast vara värre än de skadliga kemikalierna som finns i tvättmedel. Man har i varje fall konstaterat att de grenade kolkedjorna som finns i vissa syntetiska tvättmedel kan vara svåra för mikroorganismer att bryta ner i naturen, och därför är det bättre att använda tvättmedel med raka kolkedjor. Det har förövrigt forskat en hel del i tvättnötternas effekt i nötternas ursprungsregion, dvs. Asien, men en stor del av forskningen finns endast på kinesiska, och då är det ju svårt för oss att ta till sig materialet.

I ett experiment som utfördes på bloggen Playing Fair testades tvättnötter och ekologiskt tvättpulver. Där visade sig tvättnötterna vara lika effektiva fläckborttagare som tvättpulvret, men över hälften billigare. Igen, om det blir ungefär lika rent med tvättnötter så förstår jag inte varför man skulle välja tvättmedlet med ett större ekologiskt fotspår.

Ur en miljöaspekt är det också positivt att tvättnötter inte har en tillverkningsprocess, så som syntetiska tvättmedel kräver. Dessutom är det ekologiska fotspåret angående frakten mindre för tvättötter eftersom de är drygare och kan användas längre i jämförelse med vanligt tvättmedel. När man eftersträvar en så ren tvätt som möjligt så kan man komma ihåg att saponinerna i tvättnötter gynnas i högre utsträckning av hög temperatur, mjukt vatten och lågt pH-värde än de syntetiska tvättmedlen.

5 comments:

Sandra i sagarden said...

Amen! :) nu senast köpte jag dessutom tvättnötter vid en helt vanlig prisma. De har alltså blivit mer lättillgängliga!! Hurra hurra!! :D

Maggie said...

Jamen vad superbra att de finns i vanliga butiker nuförtiden också!

Anderz O said...

Jag har använt Tvättnötter i snart fyra år nu och kan verkligen intyga att det fungerar till 100 %. Miljövinsten blir avsevärt mycket större än med vanliga konventionella tvättmedel.
Man kan dessutom göra avkok på tvättnötter och få både schampo, tvål samt diskmedel. Mer info finns att få på http://webbsmart.my123eshop.com/newsitem.html/tvattnotter?item_id=1

Ett tvättnötstest med galltvål finns också på : http://www.amzonet.net/tvattnotter-galltval-test.html


Galltvål använder jag som komplement till tvättnötter mot svårare fläckar. Helt naturligt och ekologiskt.

Maggie said...

Anderz: Jaa hurraa för tvättnötter! :) Är själv också en trogen användare, men lat med att göra avkok fast det egentligen är busenkelt. Galltvål har jag inte ännu testat, men har bara hört gott om det. Tack för din kommentar!

Anderz Ohlsson said...

Att Råd o Rön har gjort en allvarlig miss är helt klar. Man har missat helt vad Tvättnötter används till.För det första har man tvättat i för låg temperatur samt bara tittat på hur bra tvättnötter är mot fläckar på vittvätt. Alla vi som använder tvättnötter vet att dessa inte innehåller blekmedel utan att detta måste tillsättas via tex puer vitmedel.Att sedan tvätta vittvätt i 40 grader verkar inte seriöst.Fläckar behöver för övrigt förbehandlas med tex Galltvål. Skämmes på rör o rön.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...