Nov 1, 2012

Tandläkaren och kemikalier

Jag kom just från tandläkare efter att ha lappat ett par hål. Jag frågade vilket material som används som fyllning och fick veta att denna tandläkare använder komposit, alltså en sorts plastfyllning. Jag undrade om komposit var den där plasten som innehåller det där, vad heter det nu som börjar på B.... tja, plasten som förbjudits i nappflaskor. Nej, men fyllningsmaterialet behöver jag inte oroa mig för fick jag höra.

Tydligen använder man inte bisfenol A i tandfyllning i lika stor utsträckning längre så som man gjorde för en ganska kort tid sedan läser jag på nätet. Bisfenol A är alltså hormonstörande och används inte längre i plastleksaker, nappflaskor, nappar ect. för barn. Det används dock fortfarande i plastprodukter för vuxna som CD- och DVD-skivor, kontaktlinser, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper. I Dagens Nyheter i maj 2012 varnade man gravida för att lappa tänderna under graviditeten, eftersom fostret kan ta skada av den nya fyllningen. En ny fyllning läcker mer kemikalier än en gammal fyllning. En del tillverkare säger sig ha bytt ut bisfenol A till bis-GMA, men vad det innebär vet jag inte. Jag vet inte heller vad fyllningen i mina tänder består av.

Finns det inga giftfria alternativ till tandfyllning? Åh, vad jag ångrar nu att jag inte borstat gaddarna tillräckligt noga! Det finns ett material som heter Doxadent från Sverige som lär vara miljövänligt och ogiftigt. Fyllnignen består i huvudsak av ett kalciumaluminiumhydrat och de grundämnen som främst ingår är kalcium, aluminium, syre och väte. Företaget Doxadent har upplevt ganska många guppar på vägen, men kanske det kunde vara ett bättre kvicksilverfritt, horomstörandefritt och miljövänligare alternativ i framtiden. Nåväl, nu sitter i alla fall mina fyllningar där. Giftiga eller inte. Uäk.

6 comments:

Hanna said...

Men ändå uppmanas gravida att gå till tandläkaren och fixa tänderna under graviditeten!

Maggie said...

Just så. Vad är orsaken till uppmaningen? Att man inte hinner sen när man har en liten att ta hand om?

Maria said...

Det är ju redan så otroligt roligt att gå till tandläkaren, men ska man behöva oroa sig för vad egentligen tandläkarna stoppar i en nu också? Hujj. :/

Maggie said...

Maria: Nåja, precis. Jag kunde bra ha levat lycklig utan denna info :/

Christina said...

Men huj, nu blev jag ju skeptisk till att använda kontaktlinser.. :/

Maggie said...

Christina: Man kan ju trösta sig med att det är ytterst små mängder man får i sig via kontaktlinser och tandfyllningar. Men sen har vi ju den där coctaileffekten. Äh, jag blir så less på att allt ska innehålla giftiga ämnen, om än i små mängder...!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...