Nov 6, 2012

Stödperson

Åh, det var nog en väldigt inspirerande träff idag på stödpersonskursen! För den som har missat det, så går jag alltså en kurs för att bli stödperson, eller vän, till en person med funktionsnedsättning. Idag gästades kursen av ett stödpersonspar, Toni och Johan, som berättade lite om sig själva och sen fick vi ställa frågor. Massor med frågor.

Det jag var mest nyfiken på var vilka sorters gränser de har. Är det okej att man köper födelsedagsgåvor och julklappar till varandra eller bör man undvika det för att inte eventuellt skapa en ekonomisk obalans? Hur är det med att involvera vänner och familj i träffarna någon gång är det ok osv.? Det funkar bäst om man ser på saken som en vanlig vänskap. Visst brukar man ju känna av när det känns rätt att ge en gåva, träffas hemma hos någon eller introducera en vän för andra vänner. Då hittar man nog balansen. Ska bli så bra det här!

Vi fick även olika case-studies, där vi i grupp fick fundera på olika situationer och scenarion som kan uppstå och hur man i så fall skulle hantera det. Det är nog väldigt nyttigt att ha tänkt igenom det en gång om man skulle stöta på några större guppor på vägen. T.ex. hur hanterar man en situation där man måste avsluta stödpersonsrelationen när man flyttar till en annan ort, om personkemin inte fungerar, om den stödbehövande upplever en för mig vanlig situation som obehaglig/skrämmande ect.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...